احساس تنهایی یک تجربه طبیعی و انسانی است و ارتباطی به حضور و عدم حضور دیگران ندارد. وقتی با کسی ارتباط برقرار نمیکنید یا احساس میکنید هیچکس شما را درک نمیکند، ممکن است احساس کنید که کاملاً تنها هستید؛ حتی اگر در اطراف دوستان یا خانواده باشید. دلایل تنهایی میتواند شامل تغییرات زندگی باشد که منجر به انزوای اجتماعی میشود؛ مانند نقل مکان به محیطی جدید، سوگواری برای مرگ یا پایان یک رابطه و بسیاری از موارد دیگر. البته که خوب است خاطر نشان کرد؛ در برخی موارد، تنهایی با شرایط سلامت روانی مانند افسردگی مرتبط است و افراد با عزت نفس پایین نیز ممکن است در صورت تلاش برای ایجاد ارتباطات اجتماعی، احساس تنهایی کنند.
در حالی که همه گاهی اوقات احساس تنهایی میکنند، تنها بودن بیش از حد میتواند بر سلامت جسمیو روانی شما تأثیر منفی بگذارد. احساس تنهایی، براساس اطلاعات بدست آمده از مشاوره ازدواج و تحقیقات، احساسی است که چه شما در یک رابطه عاطفی باشید چه نباشید، میتواند شما را درگیر کند و یک احساس خوب و شیرین را تبدیل به تلخی کند. مطالعات نشان دادهاند که تنهایی میتواند به اندازه کشیدن 15 نخ سیگار در روز برای سلامتی شما مضر باشد. اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که با این احساس درگیر هستید؛ در ادامه به “نه” تکنیک میپردازیم که میتواند کمک کننده باشد.
یک) بپذیرید که احساس تنهایی میکنید:
انرژی خود را برای مبارزه با احساسات یا تلاش برای سرکوب احساسات خود هدر ندهید. همه گاهی اوقات احساس تنهایی میکنند و احساس تنهایی به این معنی نیست که بازنده هستید و به این معنی هم نیست که ضعیف هستید این موضوع تنها به این معنی است که شما انسان هستید. مطالعات نشان دادهاند که برچسب زدن به احساسات شما میتواند شدت آنها را کاهش دهد. بنابراین، تنها با گذاشتن یک نام برای تنهایی میتوان، به پذیرفتن آن بیشتر کمک کرد.
دو) به موضوع با نگاه دقیق تری توجه کنید:
گاهی لازم است یک مشکل را حل کنید اما گاهی باید احساس خود را نسبت به مشکل حل کنید. در نظر بگیرید که آیا بهترین راه برای رسیدگی به احساس تنهایی شما، باید حل مشکل (از طریق برقراری ارتباط با کسی) یا حل احساس شما در مورد آن مشکل (مراقبت از احساسات خود) باشد.
سه) با افرادی از گذشته خود ارتباط برقرار کنید:
گاهی اوقات برقراری ارتباط با دوستان قدیمیآسان تر از ایجاد دوستان جدید است. شاید در طول سالها، ارتباط خود را با دوستان خود از دست داده اید و دوست دارید که دوباره با آنها ارتباط برقرار کنید، اگر واقعا اینگونه حس میکنید، براساس اطلاعات بدست آمده از مشاوره خانواده آقای دکتر محمدرضا تابع جماعت، به احساسات خود اعتبار و ارزش دهید و بدانید که احساسات شما آن چیزی هستند که شما را تعریف میکنند و به شما معنا میدهند. ارتباط برقرار کردن با افراد گذشته که البته برای شما افراد محبوبی هستند میتواند بسیار برای شما فرح بخش باشد، زیرا خاطرات مشترکی دارید که ارتباط برقرار کردن را برای شما آسان تر میکند. یادآوری دوران قدیم ممکن است به شما کمک کند دوباره ارتباط بگیرید و ممکن است متوجه شوید که میتوانید رابطه ای رو به جلو برقرار کنید.
چهار) سعی کنید در گروههای جدید عضو شوید.
علاوه بر ارتباط با افراد گذشته خود، ممکن است تصمیم بگیرید با افراد جدید نیز ارتباط برقرار کنید. به دنبال فعالیتهای اجتماعی باشید که ممکن است برای شما مناسب باشد. از کلوپهای کتاب و پروژههای خدمات اجتماعی گرفته تا گروههای پیاده روی و کوهنوردی، احتمالاً خواهید دید که راههای زیادی برای ارتباط با مردمیکه مورد علاقه شما هستند وجود دارد.
پنج) کتاب بخوانید.
خواندن کتاب به شما کمک میکند تا به درون شخصیتها یا راویها بروید. این موضوع کمکتان میکند تا بفهمید دیگران چگونه فکر میکنند و میتواند به شما کمک کند احساس ارتباط بیشتری داشته باشید.کتابها میتوانند دنیای شما را گسترش دهند و به شما کمک میکنند تا احساس تنهایی تان کمتر شود. هر کتاب را همچون یک فرد جدید ببینید که برای شما حرفی جدید دارد.
شش) چیزهای جدید یاد بگیرید:
هیجان زده شدن در مورد چیزی که یاد میگیرید – چه یک زبان جدید باشد یا یک مهارت جدید – ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. همچنین ممکن است راههایی را برای ملاقات با افراد جدید و تازه، باز کند. با هر مهارت جدیدی که یاد میگیرید، شما تبدیل به یک فرد تازه میشوید که جهان بینی متفاوتی پیدا میکند.
هفت) مهربان باشید:
انجام یک کار خوب برای دیگران میتواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. همچنین ممکن است به شما کمک کند که بیشتر با جامعه ارتباط برقرار کنید. کارهای محبت آمیز زیادی وجود دارد که میتوانید انجام دهید. اگر در تلاش برای یافتن کاری هستید که میتوانید انجام دهید، بدانید که در مسیر درستی قرار دارید.
هشت) کمک حرفه ای دریافت کنید:
اگر با تنهایی دست و پنجه نرم میکنید و نمیدانید چه کاری باید انجام دهید، ممکن است بخواهید به دنبال کمک حرفه ای باشید و از یک روانشناس کمک بگیرید. صحبت کردن با یک متخصص سلامت روان ممکن است به شما کمک کند ارتباطات معنیداری با مردم ایجاد کنید و همچنین ممکن است به شما در کشف استراتژیهایی برای کنار آمدن با تنهایی به روشی سالم کمک کند. علاوه بر این، براساس نظر مشاور روانشناس و نگاه خانم دکتر نسرین باقری، وجود یک روانشناس به شما کمک میکند تا دلایل اصلی تنهایی خود را کشف کنید. برای مثال اگر رابطه ای عاطفی را تمام کرده اید و فکر میکنید به خاطر این موضوع احساس تنهایی میکنید، باید بررسی کنید که آیا پایان رابطه موجب این حس شده است یا اتفاق دیگری از قبل وجود داشته؟
نه) درگیر یک سرگرمیشوید:
انجام کارهای خلاقانه، میتوانند خلق و خوی شما را تقویت کنند و کمک کند تا در لحظه زندگی کنید. این بدان معناست که افکار فاجعه آمیز کمتری به ذهن شما ورود میکند و کمتر به نشخوار فکری میپردازید. اگر سرگرمییا تفریحی ندارید؛ پیدا کردن آن را در اولویت قرار دهید و با انجام فعالیتهای مختلف، به کشف و شهود در خود بپردازید.
سخن پایانی
تنهایی میتواند بر مغز و ذهن نیز تأثیر بگذارد و منجر به خطرات زوال شناختی، زوال عقل، و اختلالات روانی شود. بنابراین؛ احساس تنهایی و تنها بودن را جدی بگیرید و تلاش کنید تا برای حل این موضوع و شناختن خود و احساساتتان، حتما از یک درمانگر کمک بگیرید. یکی از کلینکهای روانشناسی خوب که میتوانید از درمانگران حرفه آن برای رفع این مشکل کمک بگیرید مرکز مشاوره انتخاب نو است، که با داشتن متخصصانی حاذق، آماده کمک و همراهی با شما عزیزان است. به خاطر داشته باشید که طی کردن مسیر درمان، میتواند سخت باشد اما حضور یک روانشناس مانند نوری در دل تاریکی است که میتواند سختیها را برای شما هموار تر کند و موجب شود تا مسیر پر تنش درمان را با آرامش طی کنید و سختیها را پشت سر بگذارید.