تفاوت وکیل و کارشناس حقوقی چیست؟
بسیاری از افراد نمیدانند که تفاوت شرح وظایف کارشناس حقوقی و وکیل چیست. یک وکیل، فردی است که تحصیلات و آموزشهای حقوقی جامعی را گذرانده، پروانه وکالت دریافت کرده و مجوز وکالت در امور حقوقی و کیفری دارد. وظیفه اصلی وکلا، ارائه نمایندگی قانونی و دفاع از منافع موکلان خود در محدوده قانون است.
مشاوره حقوقی، حوزه گستردهتری بوده و ممکن است که کارشناسان حقوقی پروانه وکالت نداشته باشند؛ اما یک کارشناس رسمیحقوقی در مسائل پیچیده حقوقی صاحبنظر است. در ادامه، به این موضوع خواهیم پرداخت که کارشناس حقوقی کیست و چه تفاوتهایی با یک وکیل دارد.
کارشناس حقوقی کیست؟
اگر میخواهید در حوزه حقوق فعالیت کنید و در سازمانهای مختلف استخدام شوید، باید بدانید که کارشناس حقوقی کیست و چه تفاوتهایی با وکیل دارد. سازمانها برای انجام امور حقوقی خود، به کارشناسان حقوقی نیاز دارند. به همین دلیل، وضعیت استخدامیکارشناسان حقوقی و وکلا مناسب است. شما میتوانید فرصتهای استخدام کارشناس حقوقی را در لینک زیر مشاهده نمایید:
https://karbord.io/jobs/legal-specialist
به طور معمول، شرکتها و ادارات بزرگ، تیمیمتشکل از مشاوران و کارشناسان حقوقی را استخدام میکنند؛ در حالی که در شرکتهای کوچکتر، این وظیفه معمولاً به یک فرد واحد واگذار میشود. همچنین، این افراد میتوانند توسط دولت برای مشاورههای حقوقی استخدام شوند. کارشناسان حقوقی بر امور حقوقی تسلط دارند و مانند وکلای کیفری، خانواده، حقوقی، ملکی و…، در زمینههای مختلفی دارای تجربه و تخصص هستند.
نقش کارشناسان حقوقی در یک سازمان یا شرکت اهمیت زیادی دارد؛ زیرا آنها مسائل حقوقی پیچیده را به دقت تجزیه و تحلیل میکنند و به مدیران مشاوره میدهند. این افراد، مسئول نظارت بر تطابق عملکرد سازمان و قراردادها با قوانین و مقررات حقوقی هستند و تدابیر مناسبی را برای رفع هرگونه مشکل حقوقی در نظر میگیرند. آنها در دعاوی حقوقی سازمانها، به عنوان نماینده حقوقی ارشد فعالیت میکنند.
کارشناسان حقوقی موظف به رعایت اخلاق حرفهای بوده و باید به عدالت و صداقت پایبند باشند. به طور کلی، کارشناسان و مشاوران حقوقی نقش مهمیدر برقراری عدالت ایفا کرده و به تفهیم و اعمال قوانین به نحو مؤثر کمک میکنند.
تفاوت پیشزمینههای تحصیلی کارشناس حقوقی و وکیل
رشته وکالت، به عنوان یکی از محبوبترین رشتههای علوم انسانی در ایران شناخته میشود. دلایل مختلفی برای انتخاب این رشته توسط متقاضیان وجود دارند. فارغالتحصیلان رشته وکالت، فرصتهای استخدام متنوعی دارند و حقوق بالایی دریافت میکنند. اگر از برقراری ارتباط با افراد و مذاکره لذت میبرید، میتوانید در رشته وکالت موفق شوید. وکلا میتوانند در حوزههای مختلفی مشغول به کار شوند و این تنوع شغلی، وکالت را به یکی از پرطرفدارترین شغلها تبدیل کرده است.
برای ورود به عرصه وکالت، در ابتدا باید در دانشگاه قبول شوید و مدرک معتبری مرتبط با حقوق اخذ کنید. امکان تحصیل در رشته حقوق در بسیاری از دانشگاهها وجود دارد و وکلای موفق، فارغالتحصیل از دانشگاههای معتبر و شناختهشده هستند. برای کار به عنوان یک وکیل، میتوانید در رشتههای فقه و مبانی یا فقه و حقوق تحصیل کنید. در این رشتهها، درسهای مهمیوجود دارند که برای شرکت در آزمون وکالت ضروری هستند.
در دوره تحصیل خود در دانشگاه، میتوانید در کلاسهای مرتبط شرکت کرده و دانش خود را در این زمینه تقویت کنید. پس از گذراندن مقطع لیسانس، پایهای قوی در زمینههای مختلف حقوقی خواهید داشت. بعد از اخذ مدرک کارشناسی، اگر تصمیم به ادامه کار به عنوان وکیل دارید، باید در آزمون وکالت شرکت کرده و پس از قبولی در این آزمون، وارد دوره کارآموزی شوید.
آزمون وکالت در ایران، توسط دو نهاد برگزار میشود: کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا که زیر نظر قوه قضاییه است. در هر سال، دو بار آزمون وکالت برگزار میشود. پس از قبولی در آزمون وکالت، آماده شروع کار خود به عنوان وکیل خواهید بود.
برای کار به عنوان وکیل دو راه وجود دارد. شما میتوانید دفتر وکالت خود را تأسیس کرده و پروندههای حقوقی را قبول کنید؛ یا به دنبال فرصتهای استخدام در شرکتها، سازمانها، بانکها و… باشید و به عنوان وکیل حقوقی مشغول به کار شوید.
پیشزمینههای تحصیلی کارشناس حقوقی
مدارک تحصیلی کارشناسان حقوقی و وکلا تفاوتی با یکدیگر ندارند. مشاوران حقوقی پس از دریافت مدرک لیسانس میتوانند کار خود را در حوزه حقوق شروع کنند؛ در حالی که وکلا باید در آزمون وکالت شرکت کرده و یک دوره کارآموزی را به مدت 18 ماه بگذرانند. لازم است که مشاوران حقوقی قوه قضاییه نیز مانند وکلا در آزمون وکالت قبول شوند. اما مشاوران و کارشناسان حقوقی که به قوه قضاییه وابسته نیستند و در شرکتها و سازمانهای مختلف فعالیت میکنند، نیازی به شرکت در این آزمون ندارند. یک مشاور حقوقی، باید مدرک لیسانس یا مدارک تحصیلی مقاطع بالاتر در یکی از رشتههای حقوق، الهیات یا فقه و حقوق اسلامیداشته باشد.
فرصتهای شغلی در وکالت و مشاوره حقوقی
با توجه به پیشبینیها، شغل وکالت در 10 سال آینده، 9 درصد رشد خواهد داشت. این آمارها جهانی هستند و ممکن است که اختلافات منطقهای وجود داشته باشند.
وکلا، بسته به اهداف شغلی خود، میتوانند تصمیم بگیرند که دفتر حقوقی خصوصی خود را تأسیس کنند. برخی وارد حوزه تدریس شده و به عنوان استاد در دانشگاهها مشغول به کار میشوند. همچنین، برخی از وکلا در شرکتهای خصوصی یا دولتی به عنوان وکیل استخدام میشوند. مسیر شغلی وکلا، به اهداف شغلی آنها وابسته است.
مسیرهای شغلی زیادی در حوزه وکالت وجود دارند. وکلا میتوانند در زمینههای مختلف حقوقی، از جمله حقوق مدنی، حقوق کیفری، حقوق بازرگانی بینالمللی، حقوق خانواده و… فعالیت کنند. تنوع شغلی در حرفه وکالت، به افراد متخصص در این زمینه کمک میکند تا مسیر شغلیشان را بر اساس علاقه و تخصص خود انتخاب کنند.
علاوه بر این، با پیشرفت تکنولوژی و رشد ارتباطات بینالمللی، وکلا میتوانند وارد حوزه حقوق بینالملل شوند و به مشکلات حقوقی مرتبط با معاملات تجاری بینالمللی و سایر حوزههای مرتبط بپردازند. امروزه، وکلا میتوانند به راحتی با موکلانشان در سراسر جهان، بدون محدودیت جغرافیایی ارتباط برقرار کنند. به طور کلی، وضعیت بازار کار مناسبی در حوزه وکالت وجود دارد که به افراد امکان تعیین مسیر شغلی خود را میدهد.
فرصتهای شغلی مشاوره حقوقی
به طور کلی، هر سازمان یا شرکتی برای مدیریت مسائل حقوقی و انعقاد قراردادهای خود، به یک یا چند مشاور و کارشناس حقوقی نیاز دارد. به همین دلیل، همواره تقاضا برای استخدام افرادی با مهارتها و دانش لازم در این زمینه وجود دارد. با این حال، وضعیت بازار کار برای افرادی که سابقه و تجربه کاری بیشتری دارند، بهتر است.
فارغالتحصیلان و افرادی که تاکنون سابقه کاری معتبری در این زمینه نداشتهاند، میتوانند در دورههای کارآموزی شرکت کرده و تجربه کاری کسب کنند. این دورهها، به آنها این امکان را میدهند که رزومه کاری خود را تقویت کرده و آینده شغلی بهتری داشته باشند.
امروزه، نیاز به مدیریت و درک مسائل حقوقی، به دلیل پیشرفتها و تغییرات اجتماعی افزایش پیدا کرده است. پیچیدگیهای زیادی در حوزه مشاوره حقوقی فردی و سازمانی به وجود آمدهاند. روابط انسانی، تعاملات سازمانی و ارتباط انسانها با سازمانها دچار تغییراتی شده و عوامل متنوعی بر این تغییرات تأثیرگذار هستند. این تغییرات، برخی از مسائل را به مشکلات حقوقی پیچیدهای تبدیل کردهاند.
بنابراین، تخصص و تجربه کافی برای تفهیم و اجرای مقررات قانونی اهمیت زیادی دارند. از این رو، نیاز به استخدام مشاوران و متخصصان حقوقی در بازار کار افزایش پیدا کرده و شرایط شغلی و درآمدی بهتری برای کارشناسان حقوقی ایجاد شده است.
در بسیاری از موارد، مردم عادی برای دفاع از حقوق خود یا پیگیری موارد قانونی به راهنمایی مشاوران حقوقی نیاز دارند. انجام این پروسهها، بدون راهنمایی و کمک کارشناسان حقوقی برای افراد بسیار پیچیده و دشوار خواهد بود. با توجه به این نیازها، تقاضا برای دریافت مشاوره از کارشناسان حقوقی باتجربه در سالهای آینده افزایش پیدا خواهد کرد.
نتیجهگیری
رشتههای مرتبط با حقوق، متقاضیان زیادی دارند. کارجویان در حوزههای حقوقی باید بدانند که کارشناس حقوقی کیست و چه تفاوتهایی با یک وکیل دارد. وکلا، در رشتههای مرتبط با حقوق تحصیل کرده و پس از قبولی در آزمون وکالت و اتمام دوره کارآموزی خود، پروانه وکالت میگیرند.
یک کارشناس حقوقی، پیشزمینه تحصیلی مشابهی با وکلا داشته و در ارائه خدمات مشاوره حقوقی تخصص دارد. ممکن است که کارشناسان حقوقی پروانه وکالت نداشته باشند، اما اطلاعات جامعی درباره زمینههای مختلف حقوقی دارند و به افراد یا سازمانها مشاوره میدهند.