در صورتعدم وجود وصیت نامه، نحوه تقسیم املاک بر اساس عوامل متعددی، متفاوت است. اگر در وصیت برای وراث خود کوتاهی کردید، بدانید چه اتفاقی برای ملک شما میافتد. واژه حقوقی جانشینی به افرادی گفته میشود که وقتی شخصی بدون وصیت میمیرد، دارایی او به ارث میبرد. در مواردی مثل این حالات که شما وصیت نامه ندارید، یا در نظر دارید وصیت کنید یا عدم همکاری وراث در تقسیم ارث، باید اصول قوانین حقوقی درباره انحصار وراثت را بشناسید.
املاک وثیقه چیست؟
املاک وثیقه دارایی متوفی است که باید مراحل وکالت را طی کند. املاکی که مالکیت مشترکی دارند یا دارای ذینفع مشخصی هستند ممکن است نیازی به گذراندن مراحل قانونی نداشته باشند و بخشی از املاک مشروط نیستند. به عنوان مثال املاک و مستغلات مشترک با حقوق بقاء مستقیماً برای وراث باقی میماند. یک حساب مالی با یک ذینفع تعیین شده در مورد مرگ مستقیماً به ذینفع میرود. به طور مشابه، درآمد بیمه نامه زندگی مستقیماً به ذینفعان نامگذاری شده میرسد.
حقوق مشروط و جانشینی بین دولتی
هنگامیکه شخصی میمیرد قانون مشروطیت کشور، نحوه توزیع اموال او را کنترل میکند. اگرچه قانون موقت از کشوری به کشور دیگر متفاوت است، اما برخی مفاهیم کلی وجود دارد که در همه جا کاربرد دارد. با وصیت نامه یا بدون آن، املاک معمولاً باید مشروط شوند. وصیت نامه معتبر، نحوه توزیع املاک متوفی را تعیین میکند. اگر متوفی وصیت معتبری نداشته باشد، قانون وصیت جانشین نفوذی، نحوه توزیع اموال را تعیین میکند. اگر شما وصیت نامه خود را ننویسید، قانون جانشینی میتواند به عنوان وصیتی تلقی شود که قانون گذار کشور برای شما مینویسد.
موانع توزیع ارث
- موانع توزیع ارث چیست؟
- چه اتفاقی میافتد وقتی وارث مانع از ارث میشود؟
- اگر در توزیع ارث توافقی حاصل نشود چه اتفاقی میافتد؟ تقسیم قضایی ارث چیست؟
- در صورت عدم همکاری وراث در تقسیم ارث باید چه کار کرد؟
وصیت نامه چیست؟
وصیت نامه یک ابزار قانونی است که به موجب آن، شخص مقصد املاک و داراییهای خود را تعیین میکند. علاوه بر این، این یک عمل رسمیو یک طرفه است که در آن، سوژه پس از مرگ اراده خود را ابراز میکند. اما موارد فوق، محدود به برخی از الزامات قانونی است که باید برای اعتبار آن رعایت شود. این الزامات که امکان ایجاد وصیت را فراهم میآورد عبارتند از سن بیشتر از ۱۴ سال و نداشتن ناتوانی فکری.
ذینفعان وصیت نامه معمولاً وجود وارثان اجباری را ثابت میکنند. بنابراین، فرزندان و همسر متوفی از حقوق دارایی متوفی برخوردار خواهند بود.
در نهایت، سه وصیت مشترک وجود دارد:
- یکی از آنها هولوگراف (نوشته شده با دست خود وصیت کننده) است.
- دیگری وصیت نامه باز است (قبل از دفتر اسناد رسمیاعطا میشود، سند باید تا زمان مرگ نگه داشته شود).
- آخرین مورد، حالت بسته است که به موجب آن، فرد وصیت خود را فاش نمیکند و به دفتر اسناد رسمیمیدهد.
دلایل زیادی میتواند برای چنین انسدادی به دلیل عدم همکاری وراث در تقسیم ارث وجود داشته باشد. به عنوان مثال، ممکن است در مورد عدم اطلاع از محل وارث باشد یا ممکن است اختلافات علنی با سایر وراث وجود داشته باشد یا اینکه با توزیع ارث اختلاف نظر وجود دارد.
در سال ۱۳۹۴، قانون صلاحیت داوطلبانه لازم الاجرا شد. بنابراین برای مواردی از بیحرکتی توسط هر وارث، مدت ۳۰ روز تقویمیبرای پذیرش یا نفی وراثت تعیین شد. ماده ۱۰۰۵ قانون مجازات اسلامیمقرر میدارد که در صورت عدم همکاری وراث در تقسیم ارث، دفتر اسناد رسمیمیتواند با وراث مسئول مسدود شدن، مدت یاد شده را در میان بگذارد. هزینههای قانونی ایجاد شده به تمام داراییهای متوفی تعلق میگیرد.
اگرعدم همکاری وراث در تقسیم ارث اتفاق افتاد چه میشود؟
پس از تلاش برای دستیابی به توافق برای تقسیم ارث و با مواجه شدن عدم همکاری وراث در تقسیم ارث، میتوانید به دادگاه مراجعه کنید.
در تقسیم ارث با استفاده از روشهای قضایی، یک روش صلاحیت داوطلبانه است. به همین دلیل، توسل به این روش، روند جانشینی را به تأخیر میاندازد.
بیشتر بدانید: هر آنچه باید در رابطه با طلاق توافقی بدانید
تقسیم قضایی ارث چیست؟
در صورت عدم همکاری وراث در تقسیم ارث در بین وراث، آنها ممکن است با تقسیم و توزیع ارث مخالفت کنند. در این مرحله آنها میتوانند به دادگاه مراجعه کنند تا به روش تقسیم قضایی، ارث را تقسیم کنند. تقسیم با توافق بین وراث، توسط دفتر اسناد رسمییا وکیل مجری دادگستری انجام میشود. همچنین، اگر وصیت کننده یک مأمور یا حسابدار برای املاک و ارث خود تعیین کرده باشد، این قانون صدق نمیکند.
اولین بخش از تقسیم قضایی ارث ، جلسه وراث خواهد بود که در آن فهرست داراییها و وراث ارائه میشود. وقتی حتی یکی از وراث از تقسیم ارث رضایت نداشته باشد و با توزیع ارث موافقت نکنند، تمامیوراث برای حل کردن این موضوع باید به دادگاه مراجعه کنند.
در صورت عدم همکاری وراث در تقسیم ارث، محاکمه شفاهی برگزار میشود. در اینجا موضوع درگیری بین وراث تعیین میشود. فقط اختلافات بین طرفین ناشی از ملاقات وراثی که قبلاً ذکر شده است مورد محاکمه قرار میگیرد.
پس از برگزاری محاکمه موجودی املاک چگونه خواهد بود؟
اینجاست که داراییها باید ارزیابی شوند. دفتر ریاست دیوان، کارشناس قضایی یا کارشناسانی را که گزارشهای ارزیابی را انجام میدهند، تعیین میکند.
برای انجام توزیع و تقسیم ارث به روش قضایی، به یک وکیل نیاز دارید. این رقم در ماده ۱۰۵۷ قانون مدنی پیش بینی شده است. او، شخص ثالثی خواهد بود که کالاهای موروثی را تعیین میکند و پس از آن، آنها را بین افراد علاقهمند توزیع میکند. البته با توجه به درصدی که برای هر یک از وراث محاسبه شده است.
آخرین مرحله، رفتن به دفتر اسناد رسمیبرای رسمیشدن توزیع ارث خواهد بود. وقتی بین طرفین یا به صورت قضایی توزیع شده باشد.
سخن پایانی
وصیت، ابزار حقوقی است که به موجب آن شخص در هنگام فوت، سرنوشت املاک خود را تعیین میکند. هنگامیکه یک وارث، میراث را بیحرکت میکند، ۳۰ روز تقویمیبرای پذیرش یا رد ارث زمان دارد. در صورت عدم همکاری وراث در تقسیم ارث، در یک محاکمه شفاهی به حل اختلافات خود میپردازند.
اگر شما در زمینه تقسیم ارث یا سایر موارد حقوقی به مشکل برخورده اید و نیاز به یک مشاور ماهر و کارکشته دارید بهتر از سری به سایت صلح میزان بزنید. این سایت با در اختیار داشتن وکالای مهار سعی بر این خواهد داشت که در فرصت کوتاهی مشکل شما را بررسی کرده تا بتوانید حق و حقوق خود را در محاکم قضایی استیفا کنید.
گروه وکلای پارسای با داشتن وکلای پایه یک دادگستری در امور تقسیم ارث و انحصار وراثت تمامیمشکلات ارثی شما را در کوتاهترین زمان ممکن رفع میکنند.
021-44033677 026-34214440