ورم و آب آوردن زانو از مشکلات رایج این مفصل هستند. عواملی مانند ضربه و بیماریهای مثل نقرس، آرتریت و آسیب تاندون و رباطها میتوانند باعث بروز این عارضه شوند. با مطالعه این مطلب با برخی از دلایل ورم زانو و آب آوردن آشنا میشوید.
ضربه و آسیب
اصلیترین علت ورم و آب آوردن زانو مربوط به آسیب و ضربه است. زانو بزرگترین مفصل بدن است که وظیفه تحمل وزن را برعهده دارد. آنچه ما از زانو میبینیم، یک استخوان کاسهایی شکل بزرگ است که اتفاقا خم و راست هم میشود. این همه آناتومیزانو نیست. صرفنظر از رگها و سیستم عصبی، این مفصل از تاندون، مینیسک، رباط (لیگامان)، استخوان، مایع مفصلی و کیسههای بورس تشکیل شده است. همه این اندامها باید هماهنگ و سالم کار کنند تا مفصل زانو بتواند خم و راست شود و وزن بدن را تحمل کند.
هرگونه آسیب ناشی از پرش و جهش ناگهانی، تصادف، افتادن، ورزشهای سخت و حتی اضافه وزن میتوانند باعث آسیب این عضو و اندامهای آن شوند. اما به طور خاص وقتی صحبت از آب آوردن زانو میشود، یعنی مایعات بیش از حد آن جمع شده است. منظور از مایعات، همان مایع مفصلی (سینوویال یا مایع زلالهای) است. در حالت طبیعی همیشه مقداری از این مایع در مفصل زانو وجود دارد. این مایع باعث میشود استخوانها راحتتر روی هم سُر بخورند. اما زمانی که التهابی ایجاد میشود، بدن به طور طبیعی و برای مقابله با آن، مایع بیشتری تولید میکنند. دقیقا همین جاست که میگوییم زانویم ورم کرده و آب آورده است.
اگر احساس درد و تورم در زانو دارید، میتوانید با متخصص ارتوپدی درمانکده مشاوره آنلاین داشته باشید و سوالات خود را مطرح کنید. با استفاده از خدمات آنلاین سلامت این مجموعه امکان دریافت مشاوره با سایر پزشکان مانند دکتر گوارش، پزشک اطفال، متخصص قلب و… را نیز خواهید داشت.
بیماریهای زانو
پس از ضربه و آسیب، بیماریها مهمترین دلیل ورم و آب آوردن زانو هستند. از نام آشناترین آنها میتوان به آرتروز زانو اشاره کرد که اگر خودمان به آن مبتلا نباشیم، حتما یکی از اطرافیانمان با آن درگیر هستند. آرتروز زانو بیماری است که برای آن درمان قطعی وجود ندارد و متاسفانه حالتی پیشرونده دارد. پیشرونده به این معناست که با گذشت زمان، بیماری شدت پیدا میکند. این بیماری به تدریج مفصل زانو را تخریب کرده و اندامهای مختلف آن را تحت تاثیر قرار میدهد. تخریب اندامها نیز باعث التهاب و درد میشود؛ سیستم دفاعی بدن نیز به آن واکنش نشان داده و مایع مفصلی بیشتری تولید میکند. به همین دلیل ریسک بروز آب آوردن زانو و ورم آن در این بیماران زیاد است.
بورسیت
بورسها (BURSAE) کیسههای نازک و پر از مایعی هستند که در سراسر بدن وجود دارند. به بیان ساده، بورسها بالشتکهای کوچکی هستند که وظیفه آنها کاهش اصطکاک بین استخوان و بافتها نرم بدن است. البته گمان نکنید که آنها فقط در مفصل زانو هستند. در سراسر بدن بیش از ۱۴۰ بورس وجود دارد که در اندامهایی مانند لگن، شانه و آرنج یافت میشوند. فاکتورهایی مانند افزایش سن، شغل، اضافه وزن و بیماریهای زمینهایی مانند روماتیسم مفصلی، دیابت و نقرس باعث آسیب و التهاب بورس میشوند. با بروز التهاب و بورسیت، بدن واکنش نشان میدهد و مایع مفصلی بیشتری تولید میکند. به همین دلیل بورسیت از دلایل ورم و آب آوردن زانو است.
نقرس
نقرس به دلیل بالا رفتن سطح اسید اوریک در بدن بروز میکند. اسید اوریک از مواد زائد بدن است که در نتیجه متابولیسم پروتئین تولید میشود. این بیماری بیشتر در افرادی دیده میشود که رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز دارند. اسید اوریک باعث ایجاد کریستال یا بلورهای سوزنی شکل در مفاصل بدن میشود. این موضوع نیز به نوبه خود باعث التهاب، ورم و آب آوردن زانو خواهد شد.
البته ممکن است بالا رفتن اسید اوریک خون به دلیل بیماریهای کلیوی نیز باشد. وظیفه دفع این ماده اضافی (اسید اوریک) به طور کامل بر عهده کلیههاست. بنابراین اگر آنها بدرستی کار نکنند زمینه برای نقرس و بیماریهای مفصلی مهیا میشود. افراد مبتلا به این بیماری در طول شب، احساس درد بیشتری دارند.
بیماری ازگود-اشلاتر(Osgood-Schlatter)
این بیماری در نوجوانان بیشتر شایع است. علت اصلی بروز آن آسیب و تحریک صفحه رشد استخوان است. در طی آن قسمتهای مختلف زانو مانند تاندونها، ماهیچهها و استخوانها رشد یکسانی ندارند. این ناهماهنگی در سرعت رشد، باعث بیماری ازگود-اشلاتر خواهد شد. ورم زانو و لنگیدن پس از حرکات ورزشی از شایعترین علائم آن هستند. این بیماری به درمان خاصی نیاز ندارد و پس از توقف رشد، برطرف میشود.
برای رزرو آنلاین نوبت از بهترین دکتر ارتوپد تهران میتوانید از خدمات آنلاین سلامت درمانکده استفاده کنید.
آرتریت سپتیک (Septic arthritis)
در آرتریت سپتیک، میکروارگانیسمهایی مانند باکتری باعث ایجاد عفونتهای دردناک در مفاصل بدن مانند زانو میشوند. جراحی، تزریق، زخم و بیماریهای عفونی ریسک بروز این بیماری را افزایش میدهند. برای درمان این بیماری لازم است در بیمارستان بستری شوید تا وضعیت سلامتی شما به طور دقیق تحت نظر کادر پزشکی باشد. معمولا از تزریق آنتیبیوتیک برای درمان استفاده میشود. برای درمان علائم بیماری مانند ورم و آب آوردن زانو، با سرنگ و سوزن آب را تخلیه میکنند. برخی مواقع نیز از تکنیک آرتروسکوپی (Arthroscopy) استفاده میشود. این تکنیک هم درمانی است و هم تشخیصی. از آن به عنوان جراحی زانو با کمترین میزان تهاجم یاد میشود.
کیست بیکر(Baker’s cyst)
کیست بیکر، تودهایی پر از مایع است که در پشت زانو ایجاد میشود. این کیست معمولا به دلیل آسیب، ضربه و بیماریهای زمینهایی مانند نقرس، آرتریت روماتوئید (Rheumatoid arthritis)، لوپوس و استئوآرتریت (Osteoarthritis) ایجاد میشود. با بروز این کیست، بیمار قادر به خم و صاف کردن مفصل زانوی خود نیست. شدت درد میتواند خفیف یا شدید باشد. (مایو کلینیک)
رزرو آنلاین نوبت از متخصص ارتوپدی در تهران با درمانکده
درمانکده پلتفرمیاست که در زمینه ارائه خدمات آنلاین سلامت فعالیت دارد. این مجموعه با پزشکان متخصص در زمینههای مختلف در سراسر استان تهران همکاری دارد. شما میتوانید برای دریافت مشاوره و رزرو آنلاین نوبت، به سایت این مجموعه مراجعه کنید. در صورتیکه به آزمایش نیاز دارید، خدمت آزمایش در منزل درمانکده به شما پیشنهاد میشود. با استفاده از این خدمت نیازی به مراجعه حضوری به آزمایشگاهها نیست.