هنگامیکه در یکی از قسمتهای بدن مایع لنف تجمع پیدا کند و این موضوع، باعث ایجاد ورم در بیمار شود به این حالت لنف ادم میگویند. این بیماری یکی از عوارض پس از جراحی سرطان سینه نیز محسوب میشود، هرچند که در تمام بیماران صدق نمیکند. لازم است بدانید که ورم ناشی از لنف ادم ممکن است باعث تهدید دستگاه لنفاوی بدن شود.
یکی از مشکلاتی که باعث ناراحتی بیماران دچار لنف ادم میشود آن است که این بیماری درمان ناپذیر است. هرچند که برخی از روشهای درمانی میتوانند باعث بهبود بیماران شوند اما به صورت کلی این بیماری غیرقابل درمان میباشد و حتی در برخی از بیماران پیشرونده نیز هست. اما اگر لنف ادم درمان نشود چه باید کرد؟ آنچه در این مقاله میخوانید:
- لنف ادم چیست؟
- درمان لنف ادم
- چه کسانی در معرض لنف ادم میباشند؟
- عوارض لنف ادم
- اگر لنف ادم درمان نشود؟
- لنفوتراپیست
تعریف بیماری لنف ادم
زمانیکه مایع درون بافتها تجمع پیدا کند و باعث ایجاد ورم در اعضای بدن شود لنف ادم اتفاق میافتد. یکی از مهم ترین و حیاتی ترین فعالیتهای بدن، عملکرد دستگاه لنفاوی میباشد .این دستگاه بخشی از مهم عملکرد ایمنی و گردش خون را بر عهده دارد و نمیتوان منکر اهمیت آن شد. هرچند؛ این بیماری غیرقابل درمان میباشد اما استفاده از برخی روشها میتواند آن را کنترل کند. این بیماری دارای انواعی است که به شرح زیر میباشد:
- لنف ادم اولیه : این لنف اغلب به صورت ژنتیکی در بیماران ایجاد میشود و به صورت مادرزادی است. این بیماری میتواند در زمان بدو تولد یا حتی در هنگام بلوغ بیمار تشخیص داده شود. البته ابتلا به این بیماری بسیار نادر است و میزان درگیری آن بالا نیست.
- لنف ادم ثانویه : این بیماری اغلب پس از عفونت، ضربه شدید، جراحی و بروز سرطان در بیماران پدید میآید. متاسفانه زنان بیشتر از مردان درگیر این بیماری میشوند. اگرچه ابتلا به لنف اولیه نادر است اما ابتلا به لنف ثانویه بسیار شایع میباشد. گاه حتی لنف ثانویه در اثر انجام پرتو درمانی یا آسیب به غدد لنفاوی شکل میگیرد. بنابراین، ابتلا به لنف ثانویه یک دلیل ثانویه دارد و منشا آن یک آسیب یا بیماری میباشد.
* زمانیکه مایع درون بافتها تجمع پیدا کند و باعث ایجاد ورم در اعضای بدن شود لنف ادم اتفاق میافتد.
مهم ترین مکانهای قرار گرفتن غدد لنفاوی به شرح زیر است:
- زیر بغل
- زیرگردن
- بخشهایی از تن و شکم
- کشاله ران
علائم بیماری لنف به شرح زیر میباشد:
- احساس ناراحتی و درد در اعضای بدن فرد مبتلا
- احساس سفتی دست یا پا
- ایجاد محدودیت در حرکت عضو مبتلا
- ورم یا و گردن
- سنگینی در دست یا پا
- سوزن سوزن شدن بدن
- عود کردن عفونتهای پوستی
علل ایجاد لنف ادم
بررسیهای پزشکان و متخصصان نشان میدهد که دلیل اصلی ابتلا به این بیماری جهشهای ژنی در دستگاه لنفاوی میباشد. البته؛ این علت در لنف ادم اولیه صدق میکند نه ثانویه. در این زمان به علت آسیب به دستگاه لنفاوی دیگر آنها توانایی درست تخلیه مایع را نخواهند داشت و همین باعث ایجاد لنف ادم میشود. اما ماجرا در لنف ادم ثانویه متفاوت است. برخی از دلایل ایجاد لنف ثانویه به شرح زیر میباشد:
عفونتها: ایجاد عفونتهای انگلی و عفونت سلولیت شدید در بدن میتوانند شانس ابتلا به لنف ادم را در افراد بالا ببرند.
جراحی سرطان: یکی از مهم ترین دلایل بروز لنف ادم ثانویه جراحیهای ناشی از سرطان میباشند به ویژه سرطان سینه. برخی از جراحان برای پیشگیری از منتشر شدن سلولهای سرطانی ناچار میشوند تا گرههای لنفاوی را از بدن بیمار خارج کنند و همین موضوع باعث میشود که خطر ایجاد لنف ادم در بیمار بالا برود.
پرتودرمانی: یکی دیگر از موضوعاتی که میتواند باعث بالا رفتن شانس بیمار به لنف ادم شود پرتو درمانی میباشد. پرتودرمانی روشی است که برای نابود کردن سلولهای سرطانی به کار میرود. در این روش با تاباندن اشعه تلاش میشود تا سلولهای سرطانی از بین بروند و در این بین ممکن است که به دستگاه لنفاوی آسیب وارد شود که همین موضوع باعث بالا رفتن شانس ابتلا به لنف ادم خواهد شد.
ضربه یا جراحت: ایجاد ضربه، جراحت و حتی در زمان سوختگیهای شدید ممکن است فرد به لنف ادم مبتلا شود.
*بروز عفونت ، ضربه، جراحت، پرتودرمانی، شیمیدرمانی میتواند باعث ابتلا به لنف ادم ثانویه شود.
روشهای تشخیصی لنف ادم
برخی از روشهای تشخیصی لنف ادم به شرح زیر میباشد:
- سیتی اسکن
- اسکن MRI
- سونوگرافی داپلر
- لنفوسینتیگرافی
- دستگاه پرومتری
- آزمایش اندازهگیری ترکیب بدنی
درمان لنف ادم
با اینکه این بیماری درمان پذیر نیست اما برخی از اقدامات مثل فیزیوتراپی، بانداژ فشرده سازی، تخلیه لنفاوی دستی، مجموعه ی ضد تراکم درمانی، خودمراقبتی، انجام ورزشهای خاص، جراحی و حتی لیزر درمانی میتوانند در بهبود این بیماری موثر باشند.
*هرچند این بیماری غیرقابل درمان است اما با استفاده از فیزیوتراپی، بانداژ فشرده سازی، تخلیه لنفاوی دستی، مجموعه ی ضد تراکم درمانی، خودمراقبتی میتوان آن را بهبود بخشید.
به عنوان یک نکته کلی بهتر است بدانید که درمان لنف ادم نیاز به مراقبت و کنترل دقیق دارد. شخصی که در حال درمان ورم لنفاوی است، باید بتواند با صبوری کامل پیش برود و برای درمان خود وقت بگذارد.
پیشگیری از لنف ادم
چطور میتوان از بروز لنف ادم پیشگیری کرد؟ این سوال بسیاری از بیماران میباشد که در پاسخ به آن باید گفت که لازم است بدانید که عضو مبتلا به لنف ادم در برابر ضربه و خراش آسیب تر از مکانهای دیگر میباشد برای همین لازم است از ایجاد هر فشار یا خراشی به آن جلوگیری کنید تا دچار عفونتهای ثانویه نشوید. لازم است بدانید که عضو مبتلا به لنف ادم در برابر ضربه و خراش آسیب تر از مکانهای دیگر میباشد.
با توجه به توضیحاتی که تا الان بهتون داده شده، پیشنهاد میکنم که حتما مقاله مقایسه درمان لنف ادم با پیشگیری از لنف ادم رو مطالعه بفرمایین.
عوارض لنف ادم
این بیماری نیز مانند سایر بیماریهای دارای عوارض میباشد که به شرح زیر است:
- درد
- کاهش حرکت عضو درگیر
- حساس بودن عضو بدن نسبت به عفونت
- ایجاد تورم
- احساس سنگینی در بدن بیمار
- آثار روانی در بیمار
البته، با انتخاب پزشک مناسب و حاذق میتوان از بروز این عوارض تا حدود زیادی جلوگیری کرد.
*درد، تورم، حساس بودن عضو، احساس سنگینی از جمله مهم ترین عوارض لنف ادم است.
لنفوتراپیست
در تمام مراحلی که در بالا گفته شد اعم از تشخیص لنف ادم تا درمان آن کسی که باید همراه بیمار باشد لنفوتراپیست یا لنفولوژیست میباشد. انتخاب یک لنفوتراپیست ماهر میتواند کمک شایانی در بهبود بیمار و کاهش عوارض احتمالی داشته باشد بنابراین در انتخاب آن باید دقت کافی داشته باشید چون بهبود این بیماری تاثیر به سزایی در بهبود کیفیت زندگی شما خواهد داشت.
دکتر شهپر حقیقت از جمله پزشکان فعال و حاذق در این زمینه میباشند که در صورت تمایل میتوانید به آنها مراجعه کنید.
*انتخاب یک لنفوتراپیست ماهر میتواند کمک شایانی در بهبود بیمار و کاهش عوارض احتمالی لنف ادم داشته باشد.
چه کسانی بیشتر از همه درمعرض ابتلا به لنف ادم میباشند؟
در اینجا سوال پرسیده میشود که چه کسانی بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به لنف ادم میباشند؟ این افراد بیشتر از سایرین در معرض لنف ادم هستند:
- کسانی که به تازگی مورد جراحی قرار گرفتند
- پرتودرمانی بعد از انجام عمل جراحی
- کسانی که جراحی طولانی مدت و پیچیده سینه داشتند
- شیمیدرمانی
- برداشتن غدد لنفاوی ناحیه زیر بغل
- سن بالا
- حرکت ندادن یا برعکس، استفاده بیش ازحد از بازو
- چاقی و افزایش وزن بعد از زایمان
- مبتلایان به بیماریهای زمینه ای مثل دیابت و فشارخون بالا
نتیجه گیری:
زمانیکه مایع درون بافتها تجمع پیدا کند و باعث ایجاد ورم در اعضای بدن شود لنف ادم اتفاق میافتد. یکی از مهم ترین و حیاتی ترین فعالیتهای بدن، عملکرد دستگاه لنفاوی میباشد .این دستگاه بخشی از مهم عملکرد ایمنی و گردش خون را بر عهده دارد.
یکی از مشکلاتی که باعث ناراحتی بیماران دچار لنف ادم میشود آن است که این بیماری درمان ناپذیر است. هرچند که برخی از روشهای درمانی میتوانند باعث بهبود بیماران شوند اما به صورت کلی این بیماری غیرقابل درمان میباشد.
در تمام مراحلی که در بالا گفته شد اعم از تشخیص لنف ادم تا درمان آن کسی که باید همراه بیمار باشد لنفوتراپیست یا لنفولوژیست میباشد. انتخاب یک لنفوتراپیست ماهر میتواند کمک شایانی در بهبود بیمار و کاهش عوارض احتمالی داشته باشد.