امروزه با پیشرفت فناوری، علم و دانش در همه حوزههای زندگی روزمره، شاهد ماشینی شدن امورات و به وجود آوردن عادات غلط در زندگی افراد هستیم. کم تحرکی، استرس، عادات رفتاری غلط و مضر، داشتن رژیمهای غذایی نامناسب همه و همه از عوامل پدید آورنده بیماریهای نشیمنگاهی هستند. که این دسته امروزه جزو شایع ترین عارضهها به شمار میروند.
هموروئید، شقاق، فیستول، کیست مویی از بیماریهای دردناک ناحیه مقعد و نشیمنگاه میباشند که بسیاری از افراد را دچار خود و به دنبال راه درمان کشانده اند. ایران کلینیک با در دست داشتن با تجربه ترین متخصصان و مشاوران شما را در این مقاله برای پیشگیری و درمان این بیماریهای عذاب آور راهنمایی خواهد کرد.
کیست مویی چیست؟
کیست مویی همانطور که از نامش پیداست، از تا خوردن یک موی زائد در پوست پدید میآید. این بیماری نسبتا خطرناک و دردناک با نامهای سینوس پیلونیدال و سینوس مویی نیز شناخته میشود.
به وجود آمدن بیماری کیست مویی به عوامل زیادی بستگی دارد اما آمار و ارقام نشان داده این بیماری در افرادی که طولانی مدت به حالت نشسته هستند شایع تر است.
سینوس مویی در ابتدای پدید آمدن هیچگونه علائمیندارد و ممکن است فرد با لمس ناحیه با توده ای بدون درد رو به رو شوند. که به مرور زمان مشکلات دیگری را به وجود میآورد.
علائم وجود کیست مویی
کیست مویی در زنان و مردان معمولا نشانههای یکسانی دارد و همه ی آنها شامل درد، تورم، یک گلوله برجسته در بالای کمر و خارش هستند. دیگر علامتها عبارتند از:
- درد هنگام نشستن یا ایستادن
- تورم کیست
- پوست قرمز و دردناک اطراف ناحیه
- ترشح چرک یا خون از آبسه و ایجاد بوی بد
- موهای بیرون زده از ضایعه
- ایجاد بیش از یک مجرای سینوسی یا سوراخ در پوست
بهترین روش درمان کیست مویی
آبسه کیست پیلونیدال نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد. چرک داخل کیست نیز حتما باید تخلیه شود تا پوست ترمیم پیدا کند. تعدادی گزینه درمانی برای سینوس پیلونیدال وجود دارند که تعدادی از آنها قطعی و برخی دیگر مقطعی هستند. لازم است بدانید که روشهای خانگی و دارویی به هیچ عنوان کیست را درمان نمیکنند و فقط ممکن است وضعیت آن را ثابت نگه دارند.
اما از طرفی دیگر گزینههای درمان با جراحی باز و بسته، و لیزر درمانی از روشهای قطعی برای ریشه کن کردن این بیماری هستند.
هموروئید یا بواسیر چیست؟
هموروئید یا بواسیر وریدهای متورم در قسمت انتها رکتوم شما هستند. هموروئیدهای داخلی معمولاً بدون درد اند، اما تمایل به خونریزی دارند. در حالی که هموروئید خارجی ممکن است باعث درد شود. هموروئید (HEM-uh-roids) که به آن توده یا Piles نیز میگویند، سیاهرگهای متورم مقعد و پایین رکتوم، شبیه به رگهای واریسی میباشند.
شایع ترین علائم هموروئید یا بواسیر
اگر هموروئید خارجی دارید، ممکن است هنگام نشستن احساس فشار، ناراحتی یا درد شدید کنید. همچنین ممکن است در حین اجابت مزاج یا هنگام پاک کردن آن ناحیه ناراحتی و درد به سراغتان برگردد. علائم بواسیر عبارتند از:
- خارش یا سوزش در ناحیه مقعد
- درد یا ناراحتی
- تورم در اطراف مقعد شبیه به توده ای متورم
- خونریزی
لازم به ذکر است که گرید چهار بواسیر نیز به خوبی با لیزر درمان میشود. همچنین درمان بواسیر با لیزر نسبت به سایر روشها کمترین درد و خونریزی را دارد.
راهکارهای درمان بواسیر یا هموروئید
برخی از هموروئیدها نیازی به درمان ندارند و طی چند روز خود به خود برطرف میشوند. در این مدت فرد باید استراحت کند و از انجام هر کاری که ناحیه مورد نظر را تحت فشار قرار میدهد، خودداری کند. درمان با داروهای بدون نسخه (OTC) ممکن است برای برخی افراد موثر باشد ولی در نهایت روشهای جراحی و لیزر بواسیر قطعی ترین نتیجه را دارند.
فیستول چیست؟
فیستول مقعدی یک تونل غیر طبیعی در زیر پوست است که کانال مقعدی در داخل روده بزرگ، به پوست باسن متصل میکند. بیشتر فیستولهای مقعدی در واکنش به آبسههای آنال ایجاد میشوند که عفونتی پر از چرک هستند.
معمولاً فیستول مقعد به دنبال یک آبسه مقعدی به وجود میآید که بسیار دردناک است. آبسه به دلیل انسداد یکی از غدد درون راست روده ایجاد میشود سپس چرک ناشی از آن در بافتها به پدید آمدن یک فیستول مقعدی کمک میکند.
علائم وجود فیستول
علائم آبسه مقعد و فیستول مقعدی میتواند مشابه باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد و تورم در اطراف رکتوم.
- تب و لرز.
- احساس خستگی و بیماری.
- قرمزی، درد یا خارش پوست اطراف دهانه مقعد.
- تخلیه چرک در نزدیکی رکتوم و سوراخی روی باسن.
بهترین روش درمان فیستول
برای درمان فیستول مقعدی معمولاً جراحی لازم است زیرا این بیماری به خودی خود بهبود نمییابد. چندین روش مختلف برای درمان وجود دارد. بهترین گزینه برای شما بستگی به موقعیت فیستول دارد و اینکه آیا این فیستول یک کانال است یا در جهات مختلف منشعب میشود.
انواع گزینههای درمانی شامل موارد زیر هستند:
- فیستولوتومی. رایج ترین نوع جراحی فیستول مقعدی فیستولوتومیاست
- تکنیکهای ستون
- روش فلپ پیشرفته
- روش لیفت LIFT
- فرسایش آندوسکوپی
- جراحی با لیزر (سریع ترین و قطعی ترین روش ممکن برای درمان فیستول مقعدی میباشد).
- چسب فیبرین
- پلاگین بیوپروتز
شقاق چیست؟
شقاق مقعدی یک پارگی کوچک در بافت نازک و غشا رکتوم است که مقعد را میپوشاند. هنگامیکه مدفوع سفت یا بزرگ در حین اجابت مزاج دفع میکنید، ممکن است شقاق ایجاد شود. شقاق مقعدی معمولاً با اجابت مزاج باعث درد و خونریزی میشود.
علائم به وجود آمدن شقاق
علائم و نشانههای شقاق مقعدی عبارتند از:
- درد، گاهی اوقات شدید، در هنگام اجابت مزاج.
- درد بعد از اجابت مزاج که میتواند تا چند ساعت ادامه داشته باشد.
- خون قرمز روشن روی مدفوع یا دستمال توالت پس از اجابت مزاج.
- یک ترک قابل مشاهده در پوست اطراف مقعد.
راهکارهای درمان شقاق
روشهای زیادی برای درمان شقاق مقعدی وجود دارند از جمله درمان در خانه و روشهای دارویی که ممکن است حتی در مراحل اولیه زخم شقاق نتیجه مثبتی داشته باشند. ولی خب طبیعتا روشهای پزشکی همیشه هم سریع تر بوده و هم قطعی تر به حساب میآیند. این راهها شامل موارد زیر هستند:
- داروی مسکن
- ملینها
- کرمهای بی حس کننده
- کرمهای نیتروگلیسیرین یا تزریق بوتاکس برای آرام کردن اسپاسم عضلانی.
- عمل جراحی و درمان شقاق مقعدی با لیزر.
لیزر درمانی تازهترین تکنیک مدرن برای درمان شقاق مقعد است. در آیندهی نزدیک لیزر میتواند تبدیل به جایگزین مناسبی برای روشهای دیگر شود.