خانواده, سلامت

چرا خانمهای باردار نباید کاهش و یا افزایش وزن شدید رو تجربه کنند

اولین موضوعی که پس از آگاهی از بارداری ذهن زنان را درگیر می‌کند، تغییرات وزن در دوران بارداری است. یک تحقیق جامع در این‌باره نشان می‌دهد که زنانی که افزایش یا کاهش شدید وزن را در دوران بارداری تجربه می‌کنند، با احتمال بیشتری نوزادانی با اضافه وزن‌های شدید به دنیا می‌آورند. برخی از زنان در دوران بارداری خود بیشتر از حد مجاز وزن اضافه می‌کنند و در مقابل برخی دیگر به میزان مورد نیاز وزن نمی‌گیرند؛ در این شرایط نوزادانی متولد می‌شوند که با بیماری‌هایی از قبلی چاقی درگیر هستند. همچنین این احتمال وجود دارد که نوزادان متولد شده در دوران کودکی خود به بیماری چاقی مبتلا شوند؛ این وضعیت ممکن است به دلایل دیگری مانند داشتن ژنتیک چاقی در کودک نیز باشد.

میزان مجاز اضافه وزن در بارداری به شاخص توده بدنی زنان بستگی دارد. قبل از هر تخمینی، پزشک شاخص توده بدنی افراد را می‌سنجد و آزمایشات و معاینات لازم را برای آنها انجام می‌دهد. پس از اندازه‌گیری شاخص توده بدنی زنان، محدوده افزایش وزن مجاز آنها مشخص خواهد شد. با توجه به تحقیقات انجام شده، زنان با شاخص توده بدنی بسیار پایین، اضافه وزن بیشتری را در دوران بارداری تجربه خواهند کرد و در مقابل زنان با شاخص توده بدنی بسیار بالا، نباید وزن زیادی در دوران بارداری اضافه کنند. کنترل و مدیریت تغییرات وزن در دوران بارداری، ارتباط مستقیم با سلامت نوزاد متولد شده دارد. پس این موضوع بسیار مهم است که محدوده اضافه وزن خود را در دوران بارداری بدانید و به آن پایبند باشید.

آیا تغییرات وزن شدید در دوران بارداری باعث اضافه وزن نوزادان می‌شود؟

تحقیقات بسیار زیادی در این زمینه انجام شده است. موضوعی که در این تحقیقات تایید شده این است که نوزادان مادرانی که در دوران بارداری خود بیش از اندازه مجاز وزن اضافه کرده‌اند، بیشتر از سایر نوزادان با احتمال ابتلا به چاقی روبه‌رو هستند. همچنین نوزادان مادرانی که در دوران بارداری خود به درستی وزن نگرفته‌اند نیز بیشتر از سایر نوزادان با بیماری چاقی متولد شده‌اند.

این گزارشات نشان می‌دهند که افزایش یا کاهش وزن مادران در دوران بارداری با سلامت نوزادان و کودکان ارتباط مستقیم دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود که قبل از اقدام به بارداری حتما با پزشک متخصص مشورت کنید، شاخص توده بدنی خود را بررسی کنید و در نهایت محدوده مجاز اضافه وزن در دوران بارداری را مشخص کنید. اقدامات قبل از بارداری به شما کمک می‌کند که ویتامین‌های لازم جهت بارداری را نیز تکمیل کنید. پزشک بهترین مولتی ویتامین مورد نیاز را برای شما در نظر خواهد گرفت و شما می‌توانید با مصرف درست و منظم مولتی ویتامین‌ها، سلامت خود و نوزادتان را تضمین نمایید.

مکمل‌های حاوی مواد معدنی و ویتامین‌ها را مولتی ویتامین می‌نامند. مولتی‌ویتامین‌ها به ترکیبی از ویتامین‌ها و گاه به یک نوع ویتامین هم گفته می‌شود. مولتی ویتامین، علاوه بر ویتامین و مواد معدنی می‌تواند حاوی اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب و عناصر گیاهی در مقادیر کم یا زیاد هم باشد. همه‌ی ما انسان‌ها به سیزده نوع ویتامین احتیاج داریم ولی مصرف ویتامین توسط افراد سالخورده و گیاه‌خواران ضرورت بیشتری دارد. مولتی ویتامین در قالب‌های مختلف مثل قرص، کپسول و شربت عرضه می‌شود.

رفتار صحیح در دوران بارداری

شما به عنوان یک مادر آگاه باید بتوانید دوران بارداری خود را با کمترین چالشی بگذرانید. در واقع بهتر است قبل از بارداری شرایط فیزیکی و وزنی خود را بسنجید و بعد از بارداری همه چیز را تحت کنترل داشته باشید. رفتارهای افراطی مانند پرخوری، رژیم‌های شدید لاغری، ورزش نکردن یا ورزش شدید و سنگین می‌توانند بارداری شما را پرخطر کرده و باعث بروز بیماری‌ها و مشکلات برای شما و نوزادتان شود. رفتارهای افراطی در دوران بارداری، شما را آسیب‌پذیر و مستعدتر از گذشته می‌کند و این احتمال وجود دارد که سلامتی شما و نوزادتان به خطر بیفتد. پس اعتدال در هر کاری، رمز موفقیت در دوران بارداری شماست.

برخی از زنان فکر می‌کنند، بارداری به معنای مصرف بی‌رویه غذاهاست. در واقع آنها فکر می‌کنند با مصرف بیش از اندازه غذا، ویتامین بیشتری به جنین یا نوزاد خود می‌رسانند. این یک تفکر اشتباه است که از قدیم رایج بوده و پزشکان در حال حاضر این شیوه بارداری را توصیه نمی‌کنند. شما با پرخوری افراطی، متابولیسم بدن خود و نوزادتان را تغییر می‌دهید و همین مسئله احتمال ابتلا به بیماری چاقی را برای شما و فرزندتان چند برابر خواهد کرد. همچنین کم‌خوری بیش از اندازه باعث کمبود ویتامین در بدن شما و نوزادتان می‌شود و در ادامه همین موضوع احتمال ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهد.

مصرف به اندازه و در حد اعتدال غذا و خوراکی‌های مجاز، داشتن یک شیوه زندگی سلامت و ورزش کردن باعث رشد به موقع جنین می‌شود و ویتامین‌های لازم بدن شما و نوزاد را تامین خواهد کرد. در مورد ویتامین‌های بارداری و شیردهی با پزشک متخصص مشورت کنید تا بتوانید در این دوران بدنتان را سالم نگه دارید. توجه به BMI، وزن قبل از بارداری، افزایش تدریجی وزن در طول بارداری، رژیم غذایی سالم و ورزش کردن از جمله متغیرهایی است که قبل از بارداری، در طول آن و بعد از بارداری بسیار مهم است.

تغییرات غیر استاندارد وزن در دوران بارداری، علاوه بر بالا بردن احتمال ابتلا به چاقی در نوزادان، می‌تواند باعث مشکلات و بیماری‌های دیگر در نوزادان شود. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که مادرانی که در دوران بارداری خود، کمتر از حد استاندارد وزن گرفته‌اند، احتمال زایمان پیش از موعد و نارس بودن نوزاد را بالا می‌برند. همچنین نوزادان مادرانی که به درستی وزن نگرفته‌اند با احتمال بیشتری به بیماری‌های دستگاه تنفسی و دستگاه عصبی مبتلا می‌شوند. پزشکان توصیه می‌کنند که زنان قبل از بارداری، اطلاعات لازم را درباره تغییرات مجاز وزن خود در دوران بارداری به دست آورند تا آنها و نوزادانشان با احتمال کمتری به بیماری‌های چاقی مبتلا شوند. خانم‌های باردار می‌توانند با داشتن یک رژیم صحیح غذایی، فعالیت بدنی روزانه و نظارت صحیح بر روی تغییرات وزن خود، سلامت خود و نوزاد را تضمین کنند. همچینین پیشنهاد می‌شود درباره افزایش وزن دوران بارداری و میزان کالری مجاز دریافتی با پزشک متخصص مشورت کنید.

کلام آخر

افزایش و کاهش شدید وزن در دوران بارداری می‌تواند تاثیرات نامناسبی بر روی سلامتی زنان و نوزادان بگذارد. به همین جهت توصیه می‌شود که قبل از بارداری محدوده مجاز افزایش وزن خود را مشخص کنید تا بتوانید در حفظ سلامتی خود و نوزادتان نقش مهمی‌را ایفا کنید. همچنین تغییرات ناگهانی وزن زنان در دوران بارداری، ارتباط مستقیمی‌با ابتلای نوزادان به بیماری چاقی دارد. البته چاقی نوزادان می‌تواند دلایل مختلفی از جمله تاثیر ژنتیک بر روی متابولیسم آنها داشته باشد اما یکی از دلایل رایج و مهم ابتلا به چاقی در کودکان، تغییرات غیراصولی وزن در دوران بارداری است.

ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که یک برنامه متعادل برای افزایش وزن خود در دوران بارداری را در نظر بگیرید و به آن پایبند باشید. در مورد غذاها و خوراکی‌های مجاز در دوران بارداری با پزشک متخصص مشورت کنید و حتما از یک ورزش مناسب با وضعیت خود بهره‌مند شوید. توجه به این موارد می‌تواند خطر ابتلای نوزاد به بیماری‌ها و مشکلات چاقی را به حداقل برساند. همچنین شما نیز یک زایمان راحت و بی‌خطر را تجربه خواهید کرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *