ریزش مو یک امر شایع است و بسیاری از افراد در طول عمر خود حداقل برای یکبار آن را تجربه میکنند. ریزش مو برای هیچ کس خوشایند نیست. موها نقش مهمیدر زیباتر و جوان نشان دادن ما دارند و زمانی که حجم زیادی از آنها را از دست میدهیم، روی ظاهر ما تاثیر منفی میگذارند. اگر ریزش مو به موقع علت یابی و درمان نشود، ما باید برای همیشه با موهایی که از دست داده ایم خداحافظی کنیم! در این مقاله به انواع ریزش مو و جدیدترین و موثرترین درمانهای ریزش مو مانند تزریق هیرفیلر، مزوتراپی مو، پی آر پی و … در دنیا میپردازیم.
ریزش مو چیست؟
ریزش مو یا آلوپسی به حالتی گفته میشود که در آن موهای سر یا بدن کاهش پیدا میکنند. در حالت عادی، ریزش 50 تا 100 تار مو در روز طبیعی محسوب میشود، اما زمانی که میزان ریزش مو به صورت روزانه بیش از این تعداد باشد غیر طبیعی محسوب میشود و شما برای درمان آن باید اقدام کنید. ریزش مو میتواند در اثر عواملی مختلفی مانند وراثت، تغییرات هورمونی، افزایش سن و ……. رخ دهد.
درمانهای ریزش مو
پی آر پی
پی آر پی یک درمان ایمن و کم خطر برای افزایش حجم و تحریک رشد مجدد موها است. این روش درمانی در سالهای اخیر به یک راه حل محبوب برای مقابله با ریزش مو به خصوص آلوپسی آندروژنتیک طاسی با الگوی مردانه تبدیل شده است. در روش پی آر پی پلاکتهای حاوی فاکتورهای رشد از خون خود فرد گرفته میشوند سپس به پوست سر بیمار در نواحی تحت ریزش مو تزریق میشود. توجه داشته باشید مهارت پزشک در این درمان نقش بسیار مهمیدر متوقف کردن ریزش مو دارد. هر چقدر پزشک مهارت بیشتری داشته باشد پلاکتهای بیشتری را از خون جدا میکند و به کف سر تزریق میکند در نتیجه درمان با موفقیت بیشتری انجام میشود.
مزوتراپی
مزوتراپی مو روشی است که طی آن داروی مخصوص مزوتراپی که حاوی ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و سایر مواد مغذی ضروری برای رشد مو، به لایه میانی پوست سر (مزودرم) تزریق میشود. این مواد مستقیما به فولیکولهای مو رسیده و با تغذیه رسانی به آنها، باعث تقویت، افزایش تراکم و رویش مجدد موها میشوند. از مزوتراپی مو برای درمان آلوپسی آندروژنتیک، ریزش مو ارثی، ریزش مو ناشی از کمبود مواد مغذی و ضخیم شدن و افزایش حجم مو استفاده میشود.
هیر فیلر
هیر فیلر جدیدترین و قویترین روش درمانی مشکلات موی سر در دنیا است. هیر فیلر یک محصول تخصصی ریزش مو است. این محصول نوعی ماده تزریقی است و ترکیباتش سرشار از مواد مغذی برای مو است. این محصول با باسازی فولیکولهای مو و فعال کردن فولیکولهای غیر فعال باعث رشد موهای جدید میشود. به مرور تراکم مو و ضخامت مو را افزایش میدهد و ریزش مو را مهار میکند. هیر فیلر با احیای سلولهای پوست سر باعث افزایش گردش خون میشود.
هیر فیلر دارای هیالورونیک اسید است و باعث آبرسانی کف سر شود و میتواند خشکی پوست کف سر را درمان کند. کسانی که از هیر فیلر استفاده کرده اند ریزش موهایشان به طور چشمگیری متوقف شده است. اگر به ریزش مویی مانند آلوپسی آندروژنتیک، آلوپسی آرتا، تلویژن افلوویم و ……… مبتلا هستید، میتوانند نتایج بسیار درخشانی از این درمان بگیرید.
دارو درمانی
در کنار روشهای مزوتراپی پی آر پی، دارو درمانی نیز یکی از راه حلهای رایج برای مقابله با ریزش مو و تقویت مو به شمار میرود. در دارو درمانی معمولا از ماینوکسیدل، فیناستراید، قرص اسپیرونولاکتون، دووتاسترید، آهن و بیوتن تجویز میشود. برای اینکه بتوانید با استفاده از دارو ریزش مو خود را کنترل ابتدا باید به پزشک متخصص مو مراجعه کنید تا پزشک ابتدا معاینات لازم را انجام دهد سپس دارو مناسب برای شما تجویز کند.
چه عواملی باعث ریزش مو میشوند؟
ژنتیک
ژنتیک و هورمونها دلیل اصلی ریزش مو ارثی هستند. ریزش مو ارثی زمانی ایجاد میشود که شما ژنهایی را که باعث ریزش مو میشوند را به ارث برده باشید. هورمونههای مردانه، به ویژه دی هیدروتستوسترون (DHT) نقش کلیدی در ریزش مو ژنتیکی دارند. افراد مبتلا به ریزش مو ارثی یا آلوپسی آندروژنیک فولیکولهایشان به هورمون دی هیدروتستوسترون حساس است و این امر باعث ضعیف و کوچک شدن فولیکولهایشان و در نتیجه ریزش مو میشود.
اختلالات هورمونی
تغییرات هورمونی میتواند باعث ریزش مو در زنان و مردان شود. این ریزش مو میتواند در دوران یائسگی یا ابتلا به تخمدان پلی کیستیکPCOS) ) رخ دهد. ریزش مو هورمونی زمانی ایجاد میشود که سطح هورمونهای استروژن، پروژسترون و آندروژن به طور قابل توجهی تغییر کند.
کم خونی
فولیکولهای مو برای رشد و سالم ماندن به اکسیژن نیاز دارند. در زمان کم خونی مقدار هموگلوبین که اکسیژن را به سراسر بدن میکاهش پیدا میکند. در نتیجه به اندازه کافی مواد مغذی و اکسیژن به فولیکولهای مو نمیرسد و تارهای مو ضعیف شده و میریزند.
کم کاری تیروئید
غده تیروئید هورمونهایی را تولید میکند که نقش مهمیدر رشد مو دارند. عدم تعادل در هورمونهای تیروئید میتواند منجر به ریزش مو شود. ریزش مو ناشی از کم کاری تیروئید معمولا با درمان کم کاری تیروئید متوقف میشود.
استرس
استرس باعث تداخل در چرخه رشد مو میشود. استرس میتواند فاز آناژن (رشد) را کوتاه کند و موها زودتر وارد فاز کاتاژن انتقال و تلوژن ریزش شود. استرس میتواند منجر به ریز مو آلوپسی آرتا شود. در ریزش مو ناشی از استر فرد بیمار بیشتر در زمان شانه کردن موها شاهد ریزش موهای خود است. ریزش مو ناشی از استرس معمولا موقتی است موها مجدد رشد میکنند. با این حال با انجام روشهایی مانند مزوتراپی میتوانید به متوقف کردن ریزش مو و تقویت موهایتان کمک کنید.
مصرف برخی داروها
برخی از داروها، مانند قرصهای ضد بارداری، داروهای ضد افسردگی، داروهای شیمیدرمانی و استروئیدها میتوانند باعث ریزش مو شود. اگر مصرف دارویی را شروع کردید و متوجه ریزش مو شده اید، مهم است که به اطلاع پزشک خود برسانید.
ریزش مو بعد از زایمان
ریزش مو بعد از زایمان حدود 3 تا 6 ماه پس از زایمان آغاز میشود و میتواند تا 6 ماه ادامه پیدا کند. دلیل اصلی ریزش مو پس از زایمان تغییرات هورمونی است. در دوران بارداری سطح استروژن به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند. این امر باعث میشود فاز آناژن (مرحله رشد) را طولانی تر میکند و موها کمتر میریزند. پس از زایمان، سطح استروتژن به سرعت به سطح قبل از بارداری باز میگردد. این امر باعث میشود تارهای مو همزمان وارد مرحله تلوژن بشوند و بریزند.
انواع ریزش مو
آلوپسی آرتا
آلوپسی آرتا یا طاسی منطقه ای به صورت ناگهانی اتفاق میافتد. میتواند به صورت محدود و منطقه ای د یا وسیع و گسترده ای باشد. در واقع این بیماری بیشتر در افراد جوان یا کودکان رخ میدهد دهد. ریزش مو سکه ای یا آلوپسی آرتا در واقع یک بیماری خود ایمنی است که سلولهای ایمنی بدن به دلیل نامشخصی به فولیکولهای مو حمله میکنند. استرس و اضطراب و فشارهای عصبی علتهای اصلی آن هستند. همچنین در افراد با سابقه خانوادگی احتمال بروز بیشتری وجود دارد. برای درمان آلوپسی آرتا بیمار ابتدا باید استرس خود را کنترل کند سپس برای او از درمانهای تزریقی مانند هیر فیلر استفاده شود.
ریزش مو تلویژن افلوویوم
ریزش مو تلویژن افلوویم یک ریزش مو موقت است که معمولا به دلیل استرس، کاهش وزن، تغییرات هورمونی ایجاد میشود. این ریزش مو معمولا در تمام نقاط سر رخ میدهد، اما ممکن است در یک ناحیه خاص مقدار بیشتری داشته باشد. معمولا در این نوع ریزش مو، موها بعد از گذشت 3 تا 6 ماه رشد میکنند و به حالت اولیه بر میگردند.
آلوپسی آندروژنیک
آلوپسی آندروژنیک یا طاسی با الگوی مردانه یا زنانه، شایع ترین نوع ریزش مو است و همردان هم زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. آلوپسی. آندروژنیک به دلیل ترکیبی از ژنتیک و هورمونها ایجاد میشود. در مردان، این امر باعث عقب رفتن خط مو و ریزش مو در قسمت بالای سر میشود. در زنان این امر باعث نازک شدن مو در سراسر سر میشود.
آلوپسی سیکاتریسل
این نوع ریزش مو به دلیل آسیب به پوست سر ایجاد میشود. آلوپسی میتواند ناشی از شرایطی مانند سوختگی یا عفونت باشد. ریزش مو ناشی از سیکاتریسل دائمیاست و درمان ندارد.
تشخیص ریزش مو
برای تشخیص ریزش مو ابتدا باید آزمایش کشیدن مو انجام شود. در آزمایش کشیدن مو پزشک متخصص پوست و مو دسته ای از موها را بین انگشتان خود میگیرد و به سمت دور از پوست سر میکشد سپس تعداد تارهای مویی که به راحتی جدا میشوند را ثبت میکند. و در مرحله آخر برای بررسی نهایی بر اساس علائم شما آزمایش خون تجویز میکند.
چگونه از ریزش مو پیشگیری کنیم؟
برای اینکه از ریزش مو جلوگیری کنید ابتدا باید استرس را در زندگی خود کنترل کنید، رژیم غذایی سرشار از ویتامین و مواد معدنی و آنتی اکسیدان داشته باشید. درمانهایی مانند مزوتراپی و هیر فیلر مواد مغذی رابه طور مستقیم به فولیکولهای شما میرسانند و از ریزش مو جلوگیری میکنند.
نحوه برخورد با ریزش مو
ریزش مو میتواند یک تجربه استرس زا باشد، زمانی که احساس کردید ریزش مو غیر طبیعی دارید. اولین کاری که باید انجام دهید آن است که آرامش خود را حفظ کنید سپس در اسرع وقت به یک پزشک متخصص پوست و مو متبحر مراجعه کنید و درمان خود را زیر نظر او آغاز کنید.
سوالات متداول
موی ریخته شده دوباره درمیاد؟
ابتدا باید علت ریزش مو مشخص شود. در مواردی که فولیکول مو سالم باشد و غیر فعال نشده باشد امکان رویش مجدد مو وجود دارد.
اگر موهای من ریخت چیکار باید کنم؟
به پزشک مراجعه کنید تا میزان ریزش موی شما را بررسی کند. درصورت تجویز پزشک برای متوقف کردن ریزش مو و رشد مجدد موهایتان اقداماتی مانند مزوتراپی، هیر فیلر و پی آر پی انجام دهید.
چه مقدار ریزش مو غیر طبیعی است؟
ریزش مو بیش از 150 تا 200 تار مو غیر طبیعی محسوب میشود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- اگر یک ریزش مو ناگهانی با مقدار زیاد داشتید، یا اگر تکههای طاسی روی سر خود مشاهده کردید.
- اگر تار موهای شما به طرز عجیبی نازک شده اند.
- اگر در دوران یائسگی قرار دارید و مویتان دچار ریزش شده اند.
- اگر همراه با ریزش مو علائم دیگری مانند خارش پوست سر، قرمزی و درد دارید.
- اگر دچار عقب نشینی خط مو شده اید.
برای ریزش مو به چه دکتری باید مراجعه کنم؟
دکتر میر احد موسوی متخصص پوست و مو در تهران از بهترین متخصصین پوست و مو در ایران است که برای درمان قطعی ریزش مو همراه شماست.
منبع: drahadmousavi.com