کشور آلمان در بین اولین کشورهایی است که سیستم اجباری آموزشی را معرفی کرده است، این در حالی است که کودکان باید در شروع سن 6 سالگی در مدرسه حضور پیدا کنند، حضور تمام وقت برای کودکانی که حداقل 9 یا 10 سال دارند، اجباری است، که این شرایط به شرایط دولت و بچههایی بستگی دارد که ممکن است حداکثر تا 13 سالگی در مدرسه حضور پیدا کنند. به علاوه سیستم آموزشی آلمان، آموزش در سطح کودکستان را برای کودکان بین سنین 3 و 6 سال، اختیاری اعلام کرده است.
مدارس دولتی مجزا (LANDER) متدلوژیهای متفاوتی داشته و هر دولتی، قدرت و تأثیر قابل توجهی روی مدارس و دانشگاههایی دارد که در آن محل واقع شده اند، در نتیجه بسته به اینکه میخواهید به چه کشوری بروید، ممکن است متوجه این مسئله شوید که مؤسسات و سازمانها در این کشورها، ساختار، مقررات، قوانین ثبت نام و آزمونهای بسیاری متفاوتی از هم دارند.
در طول سالها، استانداردهای آموزشی در این کشور، همیشه برای مردم آلمان موجب غرور و مباهات شده است. به هرحال برنامه 2002OECD برای ارزیابی دانش آموزان بین المللی (PISA) کشور آلمان را در سطح پایینی از این مقیاس بندی قرار داده است، طی این ارزش یابی، سطح قابلیت دانش آموزان 15 ساله در بین 32 کشور صنعتی ارزیابی میشود. بدین ترتیب یافتهها حاکی از بحثهای قابل توجهی است که در مورد موضوع اصلاحات آموزشی ارائه شده است.
در اکثر موارد، آموزش از سطح ابتدایی مدارس تا دانشگاه، رایگان است. بااین وجود در حال حاضر تلاشهایی صورت گرفته تا شهریه، معرفی یا افزایش داده شود و برای آموزش عالی پرداخت شود.
رویکرد تساوی طلب
برخلاف بسیاری از کشورهای همسایه اروپایی، کشور آلمان در آموزش از یک رویکرد تساوی طلبی استفاده میکند. در حالیکه مدارس خاصی هستند که برای کمک به افراد ناتوان به لحاظ جسمییا ذهنی تأسیس شدهاند، اما مدارس خاص مثل مدرسه گراند فرانسه(1) یا دانشگاهی مثل آکسبریج در انگلستان، به ندرت به چشم میخورند. با بیان این مسائل، تلاشهایی صورت گرفته تا مدارس خاصی برای دانش آموزانی ارائه شود که از استعداد بیشتری به نسبت دیگر هم سن و سالان خود برخوردارند.
بااین وجود از سن 10 سالگی، دانش آموزان در سیستمهای مدرسه ای مختلف و براساس قابلیتهایشان از یکدیگر جدا میشوند (Gymnasium, Realchule , Hauptechule : دبیرستان)، که این شرایط بعد از 4 سال آموزش ابتدایی ارزیابی میشود. منتقدان براین باورند که این دوره، برای ارزیابی صحیح قابلیت رشد کودک، بسیار زود است و برخی کشورها مدارس ابتدایی و دولتی تأسیس کرده اند (Gesamtschulen) که در آن به همه بچهها آموزش داده میشود تا آنها به کلاس دهم برسند.
به منظور دستیابی به یک مکان دانشگاهی، دانش آموزان دبیرستانی نیاز دارند تا آزمون ABITUR بدهند که این آزمون میتواند توسط Gymnasium یا Gesamtschule برگزار شود.
به علاوه برخی از افراد اینطور بحث میکنند که سیستم آموزشی آلمان، تأکید بسیار زیادی روی رشد حرفه و شغل و دستاوردهای پژوهشی دارد و این عامل باعث شده که تأکید کمتری روی رشد شخصی دانش آموزان صورت گیرد، البته در مقایسه با کشورهایی مثل ایالات متحده و بریتانیا. در حقیقت بسیاری از مدارس آلمانی، فعالیتهای فوق برنامه کمیرا ارائه میدهند که این فعالیتها میتواند فعالیتهای ورزشی و موسیقی باشد و این فعالیتها بیشتر بر عهده سازمانهای دیگر میباشد.
سبک آموزش
سبک آموزشی کشور آلمان میتواند در مقایسه با بسیاری از کشورها جنبه رسمیتری داشته باشد که به موجب آن ارتباط بسیار کمیبین معلم و دانش آموز خارج از محیط کلاس درس ایجاد میشود. طی سالهای اخیر برخی مدارس شهرها، با افزایش مشکلات انضباطی مواجه شده اند، که برخی از آنها به سهم بالای کودکان در اقلیت قومیتی نسبت داده میشود. در تحقیقات نشان داده میشود که در برخی موارد، این نسبتها بیش از 50 درصد است.
برخلاف این مشکلات و نتایج PISA، بطور کلی سیستم آموزشی آلمان هنوز در سطحی لحاظ میشود که استانداردهای بسیار بالایی دارد. مدارس در این کشور، به سرعت خود را با تکنولوژیهای جدید وفق داده اند و از اینترنت استفاده میکنند، بطوریکه کلاسهای IT و ارتباط با اینترنت با سرعت بالا، امری متعارف و شایع است. بعد از مدارس بسیاری از بچهها انتخاب میکنند تا برای شرکتهایی کارآموزی کنند که بدین ترتیب مؤلفههای عملی با آموزشهای صورت گرفته در محیط درس در دبیرستان ترکیب میشود، یا اینکه آنها میتوانند آموزش عالی را در دانشگاهها انتخاب کنند و از طریق آن به مسیر رشد خود ادامه دهند.
شایان ذکر است که کشور آلمان به نسبت برخی دیگر از کشورها، کمتر پذیرای افراد خارجی واجد شرایط است، بدین معنا که افرادی که در سیستم آموزشی آلمان تحصیل نکرده اند، ممکن است برای پیدا کردن کار با مشکلات بیشتری مواجه شوند. این مسئله برای افرادی که در کشورهای اروپایی زندگی میکنند، مشکلات کمتری ایجاد میکند زیرا مقررات فعلی در سطح اتحادیه اروپا، کشورهای عضو را مجبور کرده تا در صورت امکان افراد خارجی مناسب و واجد شرایط را بیشتر به رسمیت بشناسند.
1- France`s Grande Ecoles
هشدار: این مطالب اطلاعات کلی میدهد و تمام جنبههای این موضوع را در برنگرفته است. این نوشته به شما هیچ توصیه ای نمیکند. شما باید قبل از هر اقدامیبا افراد متخصص و حرفه ای مشورت کنید. این نوشته شامل توصیههای حقوقی، مالیاتی و سایر توصیههای تخصصی از وب سایت تاپ برگ و شرکتهای وابسته به آن، نمیباشد. نتایج پیشین, ضامن اتفاق مجدد آنها نیست. ما هیچگونه تضمینی در رابطه با درستی، جامع بودن و به روز بودن این مطالب نمیکنیم.