حتما اگر در صنایع مختلفی فعالیت میکنید، عنوان ابزار دقیق را شنیده اید و این را هم میدانید که استفاده مناسب و به جا از انواع تجهیزات اندازه گیری این امکان را به صنعتگران میدهد تا فرآیندهای صنعتی را در اوج بهره وری اجرا کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم برخی از تجهیزات اندازه گیری ابزار دقیق و کاربردشان را بررسی کنیم.
به چه مشخصاتی از دستگاههای اندازه گیری موقع خرید باید به دقت کنیم؟
انواع تجهیزات اندازه گیری میبایست دارای ویژگیها و قابلیتهایی باشد تا بتواند نیازهای طراح را برآورده کند مهمترین این ویژگیهایی که در هنگام خرید لوازم اندازه گیری ابزار دقیق باید به آنها توجه کنیم، عبارتند از:
دامنه اندازه گیری
دقت
تکرارپذیری
حساسیت
پایداری
پاسخ دهی
صحت
پسماند
تفکیک پذیری
آستانه یا ناحیه ی مرده
دریفت
خطی بودن
تلرانس
امپدانس ورودی و خروجی
کالیبراسیون
طول عمر
شرایط نگهداری
اندازه دستگاه
استانداردهای دستگاه
کولیس دیجیتال چیست؟
کولیس دیجیتال نیز مانند انواع دیگر کولیسها برای اندازهگیری طول و ضخامت اجسام مورد استفاده قرار میگیرد که به دلیل راحت بودن کار با آن از جمله بهترین ابزارها برای اندازهگیری محسوب میگردد. این نوع کولیس دارای یک صفحه کوچک الکترونیکی بر روی قسمت کشویی خود است. دقت اندازهگیری در این ابزار 0.01 میلی متر یا 0.001 اینچ در نظر گرفته میشود. کولیس دیجیتال دارای گزینههای مختلفی برای استفاده است که از جمله مزایای آن به شمار میآید. به طور مثال میتوان با فشردن کلیدی واحد اندازهگیری را از سیستم متریک به اینچ یا برعکس تبدیل نمود. یک کلید با نام ZERO بر روی این ابزار وجود دارد که با زدن آن میتوان در هنگام بسته بودن کولیس، اندازهگیری را شروع کرد. همچنین میتوان با مبنا قرار دادن یک نقطه و فشردن این کلید و اندازهگیری نقطه دوم، اختلاف دو نقطه را به طور مستقیم محاسبه کرد و از این طریق فاصله بین دو نقطه را به راحتی به دست آورد.
با وجود کلید HOLD بر روی این نوع کولیس میتوان اندازهگیری را در مکانهایی که خواندن کولیس راحت نیست، میسر نمود. برای این کار بعد از انجام اندازهگیری و زدن کلید HOLD، عدد حاصل بر روی LCD کولیس ثبت میگردد و میتوان آن را در مکانی مناسب خواند. در واقع این کولیس دارای قابلیت حفظ اندازهها در حافظه خود است. کولیس دیجیتال نیز مانند کولیس عقربهای دارای پیچ نگهدارنده است تا در حین اندازهگیری، مانع حرکت آن گردد.این نوع کولیس در کنار مزایایی که دارد دارای معایبی نیز هست. از جمله معایب آن میتوان به قیمت بالای آن نسبت به سایر انواع کولیس اشاره کرد. همچنین کولیس دیجیتال در مقابل عوامل محیطی مانند ضربه، رطوبت، روغن، حرارت و نور خورشید مقاومت چندانی ندارد و بسیار آسیبپذیر است. با توجه به این موارد باید گفت که این ابزار سازگار با محیط کارگاه نیست و به طور کلی عمر مفید بسیار پایینی دارد.
انواع مختلف کولیس
ابزار کولیس در انواع مختلفی وجود دارد. بر اساس یک نوع طبقه بندی دو نوع کولیس با نامهای کولیس داخل سنج و خارج سنج تعریف میگردد که نوع داخلی آن برای اندازهگیری ابعاد داخلی یک جسم مورد استفاده قرار میگیرد و نوع خارجی در اندازهگیری ابعاد خارجی اجسام به کار برده میشود. این دسته از کولیسهای خارجی دارای دقت بسیار بالایی بوده و در تعیین اندازه اجسام بزرگ مانند اندازهگیری قطر لولههای بزرگ بسیار مناسب و کاربردی است. در طبقه بندی دیگری که با توجه به نوع سنجش و نحوه قرائت صورت میپذیرد، کولیسها در سه دسته با نامهای کولیس ورنیهدار(ساده)، کولیس ساعتی و کولیس دیجیتال قرار میگیرند.
ساعت اندیکاتور چیست؟
ساعت اندیکاتور ابزاری مهم برای اندازهگیری خلاصی طول هر قطعه است. همچنین تاب و انحنای موجود در قطعات مختلف را میتواند اندازهگیری کند، این ساعت دقت بالایی در اندازهگیری قطعات بیضی و انحنای آنها دارد. این محصول در دو نوع آنالوگ (عقربهای) و دیجیتال به بازار عرضه میشود.این ابزار دارای دقت بالایی است و میتواند از 0.01 الی 0.002 را اندازهگیری نماید. اغلب ساعتهای عرضهشده به بازار برحسب اینچ و میلیمتر مدرج شدهاند که قابلیت اندازهگیری با این دو مقیاس را امکان میسازد.این ساعت حساسیت بالایی در اندازهگیری تغییر انحنا در سطح کم دارد و به همین علت روشهای متفاوتی برای کار با آن بیانشده است. بیشترین کاربرد این ساعت را میتوان در الایمنت کوپلینگها دانست، زیرا با دقت بالای آن منجر به اندازهگیری درست میگردد.
انواع برندهای موجود در بازار:
در بازار انواع برند ساعت اندازهگیری وجود دارد که هرکدام گستره متفاوت و دقت اندازهگیری مختلفی دارند. اهمیت انتخاب ساعت اندیکاتور خوب زمانی بیشتر میشود که برند آن روی کیفیت و دقت تأثیرگذار باشد و همچنین بتوان از آن به مدت طولانی استفاده نمود.
برند میتوتویو (Mitutoyo)
برند گوانگلو (Andicator Digital Guanglu)
برند آکاد
میکرومتر یکی ازمهمترین و معمول ترین ابزارهای اندازه گیری دقیق است که با توجه به هدف طراحی آن، برای اندازه گیریهای دقیق مورد استفاده قرار میگیرد. در صنایع مختلف برای اندازه گیری قطعات با دقت بالا از میکرومترهای متفاوتی استفاده میکنند و تقریبا برای اندازه گیری هر نوع قطعه در تمام صنایع، میکرومتر خاص آن صنعت وجود دارد و همین باعث تنوع بسیار گسترده انواع میکرومتر میشود.
در این مقاله سعی داریم انواع میکرومتر را معرفی نموده و آموزش کار با میکرومتر و یا روش خواندن میکرومتر را بررسی نماییم.
میکرومتر چیست؟
در بسیاری از موارد اندازه گیری با ابزارهایی مثل کولیس دقت مورد نیاز مورد نیاز را نداشته و به ابزاری با دقت اندازه گیری بیشتر نیاز خواهیم داشت. در چنین مواقعی با استفاده از یک میکرومتر میتوانیم به دقت مورد نظر دست پیدا کنیم. در این بخش قصد داریم تا با این ابزار کاآمد و نحوه استفاده از آن آشنا شویم.
اجزای تشکیل دهنده میکرومتر
1.بدنه: این قسمت بدنه اصلی میکرومتر را تشکیل میدهد و سایر اجزای تشکیل دهنده مانند فکها، قفل کن و استوانه مدرج بر روی آن سوار شدهاند.
2.فک ثابت: این قسمت که به بدنه ثابت میشود یکی از فکهای میکرومتر است که با فک متحرک کاملا همراستا بوده و قطعه مورد نظر برای اندازه گیری بین این دو قرار میگیرند. برای جلوگیری از خورده شدن سطح تماس فک با جسم مورد نظر، آنرا به صورت سخت کاری شده تولید میکنند تا به مرور زمان در دقت میکرومتر اختلال ایجاد نکند.
3.فک متحرک: فک متحرک، میلهای با دقت بسیار بالاست که طی فرایند سنگ زنی تولید میشود. این فک به پیچ درون میکرومتر متصل است که با چرخاندن ورنیه متحرک به جلو و عقب حرکت میکند. همانند فک ثابت، سطح تماس این فک با جسم مورد نظر به خوبی سختکاری شده تا طی استفادههای مکرر دچار خوردگی نشود.
4.اهرم قفل کن: این قطعه برای قفل کردن فک متحرک و جلوگیری از حرکت آن پس از اندازه گیری جسم در نظر گرفته شده تا بتوان پس از قرار دادن جسم مورد نظر بین دو فک، اندازه به دست آمده را ثبت کرد.
- استوانه مدرج: استونه مدرج به نوعی خطکش اصلی میکرومتر است که قسمت صحیح اندازه نهایی از روی آن خوانده میشود. همچنین این قسمت دربر گیرنده مکانیزم داخلی میکرومتر است.
6.ورنیه: ورنیه قطعهای بسیار مهم است که ما را قادر میسازد تا به قسمت اعشاری اندازه نهایی دست پیدا کنیم. همچنین تعداد تقسیمات روی آن یکی از پارامترهای اصلی در مشخص نمودن مقدار دقت اندازه گیری است. برای این منظور کافیست تا گام پیچ درون میکرومتر را بر تعداد تقسیمات روی ورنیه تقسیم کنیم. البته اکثراً میزان دقت میکرومترها توسط شرکت بر روی بدنه آنها درج میشود.
7.جغجغه: پیچ جغجغهای که در قسمت انتهایی میکرومترها قرار دارد این امکان را فراهم میکند تا پس از تماس فکها با جسم مورد نظر، اعمال نیرو توسط فکها متوقف شود و از فشرده شدن جسم مورد نظر جلوگیری شود.
میکرومترها به طور معمول از چندین قسمت تشکیل شده اند که در انواع مختلف فقط در جزئیات کوچک با هم متفاوت هستند. قسمتهای مهم هر میکرومتر عبارتند از: فک ثابت، فک متحرک، بدنه یا کمان میکرومتر، استوانه مدرج میکرومتر، استوانه متحرک یا هد میکرومتر، جغجغه یا هرزگرد میکرومتر و قفل کن اندازه میکرومتر.
میکرومتر داخل سنج
این میکرومترها نیز برای اندازه گیری فاصلههای داخلی قطعات استفاده میشود. میکرومترهای داخل سنج نیز مانند میکرومترهای خارج سنج مدلهای مختلفی دارد که برای اندازه گیری موارد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال برای اندازه گیری پیچ داخلی یا مهرهها از میکرومتر پیچ داخل سنج استفاده میشود و به همین صورت از میکرومتر دنده داخل سنج برای اندازه گیری دندههای داخل قطعات استفاده میشود.
میکرومترهای داخل سنج از نظر شکل ظاهری کاملا متمایز از میکرومترهای خارج سنج است و با یکبار مشاهده فرم این نوع میکرومترها میتوان براحتی انها را از میکرومترهای خارج سنج تشخیص داد.
روش خواندن میکرومتر
خواندن و کار با میکرومترهای دیجیتال بسیار ساده است و فقط کافی است قطعه کار را بین فکهای میکرومتر قرار داده و اندازه دقیق آن قطعه را از طریق نمایشگر دیجیتال میکرومتر بخوانید. ولی خواندن میکرومتر ورنیه به این سادگی نیست و تقسیم بندیهای اندازه گذاریها و خطهای اندازه نیاز به مهارت در خواندن وکار با میکرومتراست.
برای دریافت مشاوره و خرید انواع ابزار اندازه گیری با ما در ارتباط یاشید.
تلفن همراه
09121076352
09126756479
تلفن دفتر :
66715338 021
02166707005