زخم ساق پادر واقع به شکستگی و باز شدن پوست پا گفته میشود که باعث میشود هوا و باکتری به بافت زیرین پوست نفوذ کند. در بیماران دیابتی این شکستگی و برش پوست، با یک آسیب کوچک به وجود میآید. در افرادی که دیابت و دیگر مشکلات زمینهای مانند بیماریهای عروقی ندارند اغلببه راحتی و به مدت یک تا دو هفته زخم ساق پایشان درمان میشود.
هنگامیکه بیمار دارای مشکلی زمینه ای یا دیابت باشد، پوست سریع بهبود نمییابد و حتی کنجر میشود که وسعت ناحیه زخم افزایش پیدا کند. به این نوع زخم، زخم مزمن ساق پا گفته میشود.
بیشتر بدانیم : زخم پای دیابتی
معمولاً علت اصلی ایجاد زخم زخم دیابتی ساق پا عدم وجود حس درد یا یا اصطاح نوروپاتی میباشد.علاوه بر این خود نوروپاتی باعث میشود که پوست خشکو شکننده شود. در این صورت پا عملاً مستعد پارگی پوست آسیب به ساق پا میشود.
در افراد دیابتی به دلیل اختلال سیستم ایمنی، مبارزه ی بدن با باکتریها و میکروبها بسیار سخت است و اختلال دارد. به همین دلیل زخمها در افراد دیابتی در معرض عفونی شدن قرار دارد.
نورپاتی محیطی و خونرسانی عیف در ساق پا در بیماران دیابتی نیز،روزند بهبودی زخمها ار پایین آورده و همین اتفاق باعث میشود ترمیم بافت با اختلال و کندی مواجه میکند.
علت به وجود آمدن زخم دیابتی ساق پا چیست ؟
نوروپاتی محیطی
اختلالات عصبی و سکته مغزی و در موارد زیادی بیماریهای زمینهای مانند دیابت، باعث آسیب به سیستم عصبی میشوند و در سراسر بدن گسترش مییابد. این اختلال در اعصاب محیطی پا بدن نوروپاتی محیطی نام دارد. این اختلال در اعصاب ، میتواند در چندین قسمت از بدن، از جمله پا احساساتی مانند خارش ، بی حسی و درد ایجاد کند.
دیابت
در افراد دیابتی زمانی که سطح قند خون فرد بیش از حد بالا باشد، عواقب بسیار بدی برای بدن خواهد داشت. سطح غیر کنترل قند خون، باعث آسیب به اعصاب اندامهای انتهایی بدن میشود. این آسیب به اعصاب؛ نوروپاتی محیطی نام دارد و زخم دیابتی ساق پا میشود.
نوروپاتی دیابتی، باعث خارش ، گزگز، بی حسی به خصوص در پا میشود. از عوارض نوروپاتی گردش خون ضعیف در پا است که این گردش خون ضعیف، به دلیل دیابت نیز میتواند باعث خارش شود. همچنین، داشتن دیابت، ابتلا به عفونتهای باکتریایی و قارچی نیز بسیار افزایش دهد.
درمان زخم دیابتی ساق پا
هدف از درمان زخم دیابتی ساق پا عبارتند از:
تسکین درد
پیشگیری از عفونت
توقف رشد
توقف گسترش زخم
بر اساس شخیص درمانگر زخم، برای جلوگیری از انعقاد خون در رگ پاها، داروهای ضد انعقاد مثل آسپیرین تجویز میشود.
افرادی که دچار زخم ساق پا شده اند، باید زخم را با محلول ضد عفونی کننده ی مناسب شستشوی زخم به صورت منظم و روزانه شست شو دهند.
بعد از شستن زخم، خشک کردن آن و اطراف زخم بسیار اهمیت دارد.
به یاد داشته باشید که پانسمان زخم باید به طور مرتب تعویض شود و هر بار زخم از نظر علائم عفونت بررسی شود.
از آن جایی که زخم ساق پا با بیماری دیابت در ارتباط است، رژیم غذایی مناسب و سالم جهت کنترل و یکی از نکات مهم در روند بهبودی میباشد.
عفونت زخم دیابتی ساق پا
مشاهده چرک و ترشحات در ناحیه زخم ساق پا به معنای عفونت است. عفونت زخم معمولا با مصرف آنتی بیوتیک موضعی یا خوراکی کنترل میشود. استفاده از پانسمانهای مناسب در روند درمان، به کمتر شدن التهاب، بسته شدن زخم و پیشگیری از عفونت کمک میکند.