اهمیت به سلامت کودکان از وظایف مهم پدر و مادر به شمار میآید. در واقع یافتن یک دکتر اطفال مجرب و متخصص، برای آگاهی از سلامت کودکان از دیگر مسئولیتهای آنها میباشد. بنابراین دکتر اطفال قادر به درمان گلو درد کودکان میباشد.
1- گلو درد کودکان
یکی از بیماریهای شایع که کودکان در روزهای اولیه بدو تولد به آن دچار میشوند، گلو درد است. گلو درد ممکن است کمیدردناک باشد و آرام و قرار کودک را بر هم زند. گلو درد به دلایل مختلفی به صورت زیر ایجاد میشود:
- گلو درد ویروسی: این نوع گلو درد نیازی به هیچ دارو و آنتی بیوتیکی نداشته و طی 7 الی 10 روز بهبود مییابد.
- گلو درد میکروبی: این نوع گلو درد به علت وجود نوعی عفونت به نام استرپتوکوکال ایجاد میشود. برای تشخیص این عفونت تنها معاینه گلو کافی نیست، به همین دلیل بایستی آزمایش سواب انجام شود. در صورت تایید گلو درد میکروبی، متخصص اطفال آنتی بیوتیک برای درمان آن تجویز میکند. بنابراین در صورت بهبود علائم گلو درد در ازای مصرف چند روز دارو، دوز آن را تا اتمام دوره قطع نکنید.
2- وجود مشکلات مغزی
از دیگر بیماریهای قابل درمان توسط دکتر اطفال، ایجاد مشکلات مغزی در کودک است. آسیبها و مشکلات مغزی، عقب ماندگیهای ذهنی و جسمیتوسط دکتر اطفال قابل درمان است. متخصص اطفال با بکارگیری روشهای درمانی متناسب با شرایط بیمار، علائم بیماری را کنترل و بهبود میبخشد. همچنین آسیبهای مغزی انواع مختلفی دارد که بدترین نوع آن معلولیت جسمیاست که در این حالت کودک قادر به تکان دادن بدن خود نمیباشد.
3- کم خونی
بیماری دیگری که توسط متخصص کودکان قابل درمان است، کم خونی از نوع داسی شکل است. در طی ابتلای کودک به این نوع بیماری، هموگلوبینهای آن شکل داس به خود میگیرند. در واقع هموگلوبین، همان پروتئین است که وظیفه انتقال اکسیژن به خون را به عهده دارد. در واقع هنگام تغییر شکل این پروتئین، ظرفیت حمل اکسیژن نیز کاهش مییابد. در این صورت کودک قادر به نفس کشیدن نمیباشد و یا به سختی این کار را انجام میدهد. در این شرایط کودک با قرار گرفتن در ارتفاعات دچار خفگی و تنگی نفس شده و عملکرد پایین تری در مقایسه با هم سن و سالهای خود دارد.
4- گوش درد
گوش درد در کودکان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که توسط متخصص اطفال قابل تشخیص و درمان است. دلایلی چون عفونت گوش میانی، درد دندان که به گوش وارد میشود، عفونت پوست در مجرای ورودی گوش، عفونتهای سینوسی و یا فشار ناشی از گوش عامل ایجاد درد گوش میباشد. دکتر اطفال برای بررسی دقیق هر یک از این دلایل، به معاینه گوش میپردازد. در صورت احساس درد شدید در هر دو گوش و نیز تب در کودک، برای کاهش علائم آن آنتی بیوتیک تجویز میشود.
5- عفونت مجرای ادرار
عفونت ادراری از دیگر بیماریهای است که علاوه بر افراد بزرگسال، کودکان نی به ان دچار میشوند. در این صورت باید به دکتر اطفال مراجعه کنید و خواستار بهبود وضعیت کودک خود شوید. در واقع به عفونت مجاری ادرار، UTI نیز گفته میشود. این بیماری در صورت تجمع باکتریها در مجرای ادرار ایجاد شده که در کودکان از بدو تولد تا 10 سالگی و به بعد نیز رخ میدهد. در صورت مشاهده علائم زیر در کودک در اسرع وقت به متخصص کودکان مراجعه کنید:
- احساس درد و سوزش هنگام ادرار
- تکرر در ادرار
- خیس کردن رختخواب به صورت ناگهانی توسط کودک
- احساس درد در شکم و کمر
6- برونشیت
نوعی دیگر از بیماریهای قابل درمان توسط دکتر اطفال، برونشیت است که اکثر کودکان و نوزادن در موقع آنفولانزا و سرماخوردگی بیشتر به آن مبتلا میشوند. در واقع برونشیت ممکن است در اثر تجمع ویروسها ایجاد شود که در این صورت برای درمان نیازی به آنتی بیوتیک ندارد. در این حالت با رعایت توصیههای دکتر اطفال در طی چند روز وضعیت کودک بهبود مییابد. همچنین داروهای قابل استفاده برای کودکان مبتلا به آسم به هیچ عنوان برای درمان برونشیت در کودکان توصیه نمیشود. روشهای درمان در کودکان مبتلا به این بیماری متفاوت است؛ به طور مثال درمان نوزادی که نارس متولد شده با کودکی که دارای مشکلات سلامت زمینه ای میباشد، متفاوت است.
7- سرماخوردگی و آنفولانزا
سرماخوردگی در کودکان معمولا در فصلهای زمستان و پاییز بیشتر اتفاق میافتد. سرماخوردگی توسط تجمع ویروسها در قسمت فوقانی مجاری تنفسی ایجاد میشود. در این صورت در چرخه تنفس کودک اختلال ایجاد میشود. در هنگام ابتلا کودک به این بیماری ممکن است علائمیچون آبریزش بینی، سرفه و… تا ده روز ادامه داشته باشد.همچنین دکتر اطفال برای درمان سرماخوردگی از آنتی بیوتیک استفاده نمیکند مگر در شرایطی که کودک دچار عفونتهای سینوسی باشد.
8- حساسیت و آلرژی
حساسیت و آلرژی از جمله بیماریهایی است که ممکن است کودکان نیز به آن دچار شوند. در واقع آلرژی در کودکانی که خانواده آنها سابقه ابتلا به آن را دارند، بیشتر رخ میدهد. با توجه به اینکه کودکان به صورت ارثی به این بیماری دچار میشوند، اما تنها درصد کمیاز آنها به بیماری آلرژیک فعال مبتلا میشوند. همچنین آلرژی ممکن است به صورتهای زیر کودک را مبتلا کند:
- بثورات پوستی شامل درماتیت آتوپیک و یا اگزما
- بیماری آسم – رینیت آلرژیک
- حساسیت به انواع غذاها
در واقع بیماری آسم در دوران کودکی قابل درمان نیست و علائم آن تا بزرگسالی همراه کودک میباشد. اما میتوانید با توجه به توصیههای دکتر اطفال و درمان صحیح، این علائم را کنترل کنید. با کنترل این بیماری میتوانید از آسیب جدی به ریههای کودک نیز جلوگیری کنید.
جمع بندی: سلامت کودکان یکی از دغدغههای اصلی والدین است که برای حفظ آن تلاش میکنند. بنابراین در صورت ابتلای کودکان به بیماریهایی چون گلو درد، گوش درد، حساسیت و انواع عفونتها باید به دکتر اطفال مراجعه کرد.