اگر میخواهید از داشتن یک زندگی طولانی و فعال لذت ببرید، باید سلامت قلب خود را حفظ نمایید. هر فعالیتی که شامل حرکات فیزیکی و سوزاندن انرژی باشد، از پیاده روی روزانه گرفته تا دوچرخه سواری برای رفتن به محل کار، برای قلب شما مفید است. نشانههای سالم بودن قلب را یاد بگیرید و سعی کنید برای حفظ قدرت و سلامت قلب، به داشتن تغذیه درست و ورزش کردن ادامه دهید.
7 روش فوق العاده برای تقویت قلب
بیماریهای قلبی، عامل شماره 1 مرگ و میر در سراسر جهان هستند و غالبا با تغییر شیوه زندگی و مدیریت عوامل خطر، قابل پیشگیری میباشند. در ادامه، به معرفی هفت روش مناسب برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی میپردازیم:
تحرک داشته باشید
قلب، یک ماهیچه است و مانند هر ماهیچه دیگری در بدن، برای تقویت شدن به ورزش نیاز دارد. به گفته دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق ، اولین قدم برای انجام یک فعالیت مناسب، این است که ضربان قلب مناسب خود را تعیین نمایید، سپس فعالیتی را بیابید که از آن لذت میبرید و میتوانید در دراز مدت آن را ادامه دهید.
سیگار را ترک کنید
ترک سیگار سخت است؛ اما همانطور که میدانید، یکی از بزرگترین و مهم ترین دلایل ترک دخانیات، ارتباط آنها با بیماریهای قلبی میباشد.
وزنتان را در محدوده سالم نگه دارید
کاهش وزن، چیزی فراتر از داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش کردن میباشد. این مورد، یک سفر شخصی برای یافتن آن چیزی است که برایتان مفید بوده و دوست میدارید. برای کاهش وزن طولانی مدت، این نکات را بخوانید و با خود بیاندیشید که آیا میتوان به آنها پایبند بود یا خیر.
غذاهایی بخورید که برای قلب مفید است
ماهی سالمون و گوآکامولی، مملو از چربیهای سالم بوده و برای قلب مفید هستند. در مهمانی بعدی، سعی کنید از ماهی سالمون پر شده با سبزیجات استفاده نمایید. گوآکامولی نیز میتواند یک پیش غذای عالی و مفید برای قلب باشد. یا میتوانید ماهی سالمون را به سادگی سرخ نمایید.
شکلات را فراموش نکنید
شکلات به سلامت قلب کمک میکند، اما فقط باید در حد اعتدال مصرف شود. الکل و کاکائو (یک عنصر اصلی شکلات)، دارای آنتی اکسیدانهایی هستند که میتوانند کلسترول خوب را افزایش، و کلسترول بد را کاهش دهند. این مواد عمل لخته شدن خون را بهبود میبخشند.
پرخوری نکنید
اگرچه این مورد، عمدتا در دورانی توصیه میگردد که مرگ و میر ناشی از حملات قلبی به دلیل مصرف بالای غذا و تمایل زیاد به آنها افزایش مییابد (تعطیلات)؛ اما در تمام طول سال معتبر است. خوردن مقدار زیادی غذا به طور همزمان، میتواند سبب بروز این موارد شود:
- انتقال خون از قلب به دستگاه گوارش
- سریع و نامنظم شدن ریتم قلبی، که میتواند منجر به بروز حمله قلبی یا نارسایی قلبی گردد
استرس نداشته باشید
بیش از 1400 پاسخ بیوشیمیایی، از جمله افزایش فشار خون و ضربان قلب، نسبت به استرس وجود دارد. استرس مدیریت نشده، خود میتواند استرس بیشتری ایجاد نموده و شما را در چرخه استرس به دام بیندازد.
برای اطلاع دقیق از وضعیت سلامت قلب خود، برخی تستها نظیر نوار قلب، اکوکاردیوگرافی، سی تی آنژیو، تست ورزش و … لازم است. این موارد را میتوانید در کلینیک قلب سلامت و تحت نظر و مشورت دکتر دباغیان انجام دهید. برای مشاوره میتوانید وارد وب سایت دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق (https://ghalbe-salamat.com/ ) شده و از سلامت قلب خود مطئن شوید.
نشانههای سلامت قلب چیست؟
1. فشار خون
محدوده سالم و مناسب برای فشار خون، کمتر از 120/80 است. عدد اول (120)، فشار خون شریانی فرد را نشان میدهد، در حالی که عدد دوم (80)، فشار خون را در حالتی که عضله قلبی در حال استراحت است، اندازه گیری میکند. فشار خون بالاتر از 130/80، خطرناک بوده، و میتواند منجر به بروز حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
2. سطح انرژی
هنگامیکه قلب، وظیفه خود را به طور موثری انجام میدهد، بدن، اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را از خون دریافت کرده و انرژی لازم برای انجام فعالیتهای روزمره فرد را تامین مینماید. خستگی مزمن، میتواند یک عامل هشداردهنده برای وجود مشکلات قلبی باشد.
3. کلسترول
وجود مقادیر مناسبی از کلسترول در خون، برای انجام فعالیتهای مهمیمانند تولید سلول، حیاتی است. با این حال، افزایش بیش از حد مقادیر کلسترول LDL در جریان خون، میتواند سبب بروز انسداد و مختل نمودن جریان خون گردد. این امر خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.
4. سرعت بازیابی ضربان
اینکه قلب بتواند به سرعت و پس از انجام ورزش شدید، ضربان طبیعی خود را بازیابد، یکی دیگر از نشانههای داشتن قلبی سالم است. با اندازه گیری ضربان قلب، بلافاصله بعد از ورزش و مجددا بعد از یک دقیقه استراحت، به راحتی میتوان این مورد را بررسی نمود. در حالت ایده آل، ضربان قلب فرد، پس از یک دقیقه استراحت، باید حدود 20 ضربه یا بیشتر کاهش یابد.
5. ضربان قلب
به طور معمول، محدوده ضربان قلب، بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است، اگرچه بسیاری از پزشکان ترجیح میدهند که ضربان قلب بیمارانشان، در محدوده 50 تا 70 قرار داشته باشد. اگر ضربان قلب در افرادی که به طور مرتب ورزش میکنند، میتواند به 40 ضربه در دقیقه نیز برسد، که معمولاً نشان دهنده وضعیت جسمانی عالی آنها میباشد. (مطالعه بیشتر در این باره: از کجا بفهمم ضربان قلبم در محدوده طبیعی است؟)
6. سلامت دهان و دندان
با اینکه عامل ایجاد بیماریهای پریودنتال، عفونت باکتریایی است؛ ایجاد زخم در لثه و خونریزی از آنها همچنین میتواند هشدار اولیه ای برای ابتلا به بیماری قلبی باشد. باکتریهای موجود در دهان میتوانند وارد جریان خون شوند و با ایجاد التهاب شریانی و پلاکها، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را دوچندان نمایند.
7. تنفس سالم
توانایی فرد در حفظ حالت عادی تنفس، هنگامیکه برای پیاده روی به بیرون میرود و یا پس از دویدن و شنا کردن، میتواند نشان دهنده سلامت قلب باشد. این بدان معناست که سیستم قلبی و عروقی فرد، به طور عادی کار میکند و قادر به تامین اکسیژن مورد نیاز بدن میباشد.