سلامت

با روش‌های درمان خارش سر آشنا شوید

درمان خارش سر و شناخت روش­های آن یکی از موضوعاتی است که همه ما در زندگی با آن مواجه خواهیم شد. زیرا پوست سر یکی از نازک­ترین و حساس­ترین قسمت­های بدن است که معمولا در معرض عارضه­های زیادی قرار می­گیرد.

به همین دلیل با توجه به اینکه همه افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار با عارضه خارش پوست سر مواجه شده­اند، در این مقاله با ما همراه باشید. چراکه قصد داریم تا در وهله اول شما را با علت­های بروز این خارش­ها آشنا کرده و در نهایت راهکارهای درمان­کردن آن را در اختیارتان بگذاریم.

چه علت­هایی پشت خارش پوست سر وجود دارد؟

خارش پوست سر در دسته عارضه­هایی قرار می­گیرد که به‌دلایل زیادی بستگی دارد و بروز آن موجب ریزش مو و حساسیت بیش از حد پوست سر خواهد شد.

این دلایل عبارت­اند از شوره سر، شپش، بیماری فولیکولیت، خشکی و اگزما، عرق­کردن، کهیر پوستی، کال، آلرژی و نوسانات هورمونی که در ادامه به بررسی دقیق­تر هر یک از موارد گفته­شده خواهیم پرداخت:

  • شوره سر: هر موقع که همزمان با خارش پوست سر، شاهد دیدن پوسته­های سفید روی شانه و موهای خود بودید، بدانید که به خارش سر و شوره دچار شده­اید. این عارضه مسری نیست و به­کمک شامپوهای ضدشوره درمان می­شود.
  • شپش: این حشره به­واسطه تغذیه­ای که از خون انسان می­کند، توانایی تخم­گذاری روی پوست سر را دارد. وجود آن موجب خارش پوست سر و درنهایت ریزش شدید مو خواهد شد.
  • فولیکولیت: این بیماری می­تواند موجب قرمزشدن پوست سر و کنده­شدن آن شود. این فرآیند خارش شدید سر را در پی داشته و به­کمک دارو و مراجعه به متخصصین پوست و مو قابل درمان است.
  • خشکی و اگزما: از دیگر علت­های مهم خارش پوست سر می­توان به اگزما و خشکی اشاره کرد که این موضوع مربوط به استفاده از رنگ­های شیمیایی و عدم آبرسانی به موها می­شود.
  • تعریق: زمانی که بدن انسان به­واسطه ورزش­کردن و انجام فعالیت­های سنگین عرق می­کند، بعد از مدتی آب موجود روی پوست سر شروع به تبخیرشدن خواهد کرد. این فرآیند موجب خشک­شدن پوست سر و درنهایت خارش آن خواهد شد.
  • کهیر: این عارضه معمولا به­خودی­خود به­وجود می­آید و نهایتا بعد از 6 هفته ناپدید می­شود. باید بگوییم که در پروسه درمان خارش سر هرگاه با زمانی بیشتر از 6 ماه مواجه شدید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
  • کال: مشابه آنچه در رابطه با شپش گفتیم، کال نیز یک حشره است که با عنوان کنه انسانی نیز شناخته می­شود. خارش­هایی که توسط این حشره در سر به­وجود می­آید به­قدری زیاد است که می­تواند شما را از خواب بیدار کند. از این رو هنگام ابتلا به آن باید حتما به پزشک مراجعه شود.
  • درماتیت تماسی آلرژیک: این واکنش­های آلرژیک معمولا به­دلیل استفاده از رنگ مو، شامپوهای مراقبتی و بهداشتی رخ می­دهد. برای درمان خارش­های آلرژیک فقط باید نسبت به قطع مصرف محصولات بهداشتی و مراقبتی موی سر اقدام کرد.
  • نوسانات هورمونی: گاهی خارش سر و ریزش مو را می­توان به نوسانات هورمونی نسبت داد. چون بدن انسان در شب تولید هورمون­های ضد التهابی را کاهش می­دهد و همین موضوع ارتباط مستقیمی‌با خارش و درنهایت ریزش مو دارد.

برای درمان­کردن خارش سر باید چه اقداماتی انجام داد

درمان خارش سر در مواقعی که موضوع مربوط به شوره، تغییر دمای بدن، نوسانات هورمونی و آلرژی می­شود، بسیار ساده خواهد بود.

اما توجه داشته باشید که فرقی نمی­کند دلیل به­وجود آمدن این عارضه تا چه اندازه مهم و خطرناک است؛ چیزی که اهمیت دارد این است که روش­های خانگی و دارویی زیادی جهت مقابله با خارش­های پوست سر ارائه شده است که در ادامه با جزئیات بیشتری به آن­ها خواهیم پرداخت.

معرفی روش­های خانگی جهت درمان خارش سر

درصورتی­که خارش­هایی که در ناحیه سر احساس می­کنید شدید نیستند و به­صورت مداوم رخ نمی­دهند، پیشنهاد می­شود که از روش­های خانگی استفاده کنید. برای انجام این کار بهتر است تا از روغن درخت چای، روغن نارگیل، آب پیاز، سرکه سیب، آبلیمو و روغن کنجد کمک بگیرید.

همچنین لازم به ذکر است که تغییردادن شامپویی که استفاده می­کنید، دنبال­کردن یک رژیم غذایی سالم، تخلیه استرس و فشارهای عصبی و درنهایت ورزش­کردن از جمله اقداماتی است که در بهبود خارش سر نقش مهمی‌ایفا می­کنند.

باید اضافه کنیم که در صورت مبتلاشدن به شپش سر، پیشنهاد ما این است که موهای خود را به روغن نارگیل، کنجد یا درخت چای آغشته کنید. زیرا انجام این­کار باعث می­شود تا شپش­ها توانایی ایستادن در سطح پوست را نداشته باشند و سریع­تر جدا شوند.

استفاده از چه شامپوهایی موجب درمان­شدن خارش سر می­شود؟

شامپوهایی نظیر زینک پیریتیون، اسید سالیسیلیک، کتوکونازول و سلنیوم موجب درمان خارش سر می­شوند که در ادامه به معرفی و بررسی دقیق­تر آن­ها خواهیم پرداخت.

با استفاده از شامپو زینک پیریتیون خارش سر را درمان کنید

کسانی که دچار شوره سر می­شوند، بدن آن­ها 2 برابر بیشتر از بقیه هیستامین تولید می­کند. باید بگوییم که استفاده از شامپوی زینک پیریتیون نه تنها موجب کاهش سطح هیستامین می­شود، بلکه میزان مخمر موجود روی پوست سر را کاهش می­دهد.

اسید سالیسیلیک چیست و چه نقشی در درمان خارش سر دارد

این شامپو را از برگ­های سبز و پوست درخت بید تولید می­کنند. ضدالتهاب­بودن، ضدباکتری­بودن و لایه­برداری از بزرگ­ترین ویژگی­های اسید سالیسیلیک است که موجب درمان­شدن خارش پوست سر خواهد شد.

با میزان تاثیر شامپو کتوکونازول در درمان­شدن خارش سر آشنا شوید

شامپو کتوکونازول به­عنوان یک داروی ضدقارچ نیز شناخته می­شود. باید بگوییم که استفاده مداوم از آن حذف شوره­های سر و لکه­های پوستی را در پی دارد. اما توجه داشته باشید که تحت هیچ شرایطی از این شامپو روی زخم­های باز سر استفاده نکنید.

خواص سولفید سلنیوم در درمان خارش سر

سولفید سلنیوم به 2 صورت شامپو و لوسیون تولید و به بازار عرضه می­شود. این ماده نوعی ضدعفونی­کننده است که سرعت رشد مخمر در سر را کاهش می­دهد. هر چند قبول داریم که مقدار مصرف آن روی برچسبی که دارد نوشته شده است، اما توصیه می­کنیم بدون تجویز پزشک نسبت به استفاده از آن اقدامی‌نکنید.

آیا قرص و دارویی جهت درمان­کردن خارش سر وجود دارد؟

طبق صحبت­های دکتر پوست کرمان قرص­هایی وجود دارند که تحت عنوان هیدروکسی زین­ها شناخته می­شوند. مصرف این قرص­ها تاثیر زیادی در کاهش میزان هیستامین بدن و درنهایت حساسیت و خارش پوست سر دارد.

همچنین باید اضافه کرد که دیفن هیدرامین دومین دارویی است که برای درمان آلرژی­های ناشی از شامپوها و محصولات مراقبتی مورد استفاده قرار می­گیرد.

درمان خارش سر موضوعی است که نمی­توان از آن چشم­پوشی کرد. زیرا همه افراد در طول زندگی خود به این عارضه دچار می­شوند و گاهی تاثیرات آن به­حدی زیاد است که فرد نمی­تواند خواب راحتی داشته باشد و مدام با ریزش مو درگیر می­شود.

به همین دلیل باید گفت که برای درمان­کردن این عارضه روش­های خانگی و دارویی زیادی وجود دارد که استفاده از روغن نارگیل و کنجد، همچنین مصرف قرص­های ضدحساسیت از طرفداران بیشتری برخوردار است.

البته باید اشاره کنیم که برخی شامپوها وجود دارند که خواص آن­ها در ضدعفونی­کردن، ضدباکتری­بودن و کاهش هیستامین خلاصه می­شود. استفاده از آن­ها نیز تاثیر زیادی در بهبود شرایط خارش سر دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *