درمان خارش سر و شناخت روشهای آن یکی از موضوعاتی است که همه ما در زندگی با آن مواجه خواهیم شد. زیرا پوست سر یکی از نازکترین و حساسترین قسمتهای بدن است که معمولا در معرض عارضههای زیادی قرار میگیرد.
به همین دلیل با توجه به اینکه همه افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار با عارضه خارش پوست سر مواجه شدهاند، در این مقاله با ما همراه باشید. چراکه قصد داریم تا در وهله اول شما را با علتهای بروز این خارشها آشنا کرده و در نهایت راهکارهای درمانکردن آن را در اختیارتان بگذاریم.
چه علتهایی پشت خارش پوست سر وجود دارد؟
خارش پوست سر در دسته عارضههایی قرار میگیرد که بهدلایل زیادی بستگی دارد و بروز آن موجب ریزش مو و حساسیت بیش از حد پوست سر خواهد شد.
این دلایل عبارتاند از شوره سر، شپش، بیماری فولیکولیت، خشکی و اگزما، عرقکردن، کهیر پوستی، کال، آلرژی و نوسانات هورمونی که در ادامه به بررسی دقیقتر هر یک از موارد گفتهشده خواهیم پرداخت:
- شوره سر: هر موقع که همزمان با خارش پوست سر، شاهد دیدن پوستههای سفید روی شانه و موهای خود بودید، بدانید که به خارش سر و شوره دچار شدهاید. این عارضه مسری نیست و بهکمک شامپوهای ضدشوره درمان میشود.
- شپش: این حشره بهواسطه تغذیهای که از خون انسان میکند، توانایی تخمگذاری روی پوست سر را دارد. وجود آن موجب خارش پوست سر و درنهایت ریزش شدید مو خواهد شد.
- فولیکولیت: این بیماری میتواند موجب قرمزشدن پوست سر و کندهشدن آن شود. این فرآیند خارش شدید سر را در پی داشته و بهکمک دارو و مراجعه به متخصصین پوست و مو قابل درمان است.
- خشکی و اگزما: از دیگر علتهای مهم خارش پوست سر میتوان به اگزما و خشکی اشاره کرد که این موضوع مربوط به استفاده از رنگهای شیمیایی و عدم آبرسانی به موها میشود.
- تعریق: زمانی که بدن انسان بهواسطه ورزشکردن و انجام فعالیتهای سنگین عرق میکند، بعد از مدتی آب موجود روی پوست سر شروع به تبخیرشدن خواهد کرد. این فرآیند موجب خشکشدن پوست سر و درنهایت خارش آن خواهد شد.
- کهیر: این عارضه معمولا بهخودیخود بهوجود میآید و نهایتا بعد از 6 هفته ناپدید میشود. باید بگوییم که در پروسه درمان خارش سر هرگاه با زمانی بیشتر از 6 ماه مواجه شدید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
- کال: مشابه آنچه در رابطه با شپش گفتیم، کال نیز یک حشره است که با عنوان کنه انسانی نیز شناخته میشود. خارشهایی که توسط این حشره در سر بهوجود میآید بهقدری زیاد است که میتواند شما را از خواب بیدار کند. از این رو هنگام ابتلا به آن باید حتما به پزشک مراجعه شود.
- درماتیت تماسی آلرژیک: این واکنشهای آلرژیک معمولا بهدلیل استفاده از رنگ مو، شامپوهای مراقبتی و بهداشتی رخ میدهد. برای درمان خارشهای آلرژیک فقط باید نسبت به قطع مصرف محصولات بهداشتی و مراقبتی موی سر اقدام کرد.
- نوسانات هورمونی: گاهی خارش سر و ریزش مو را میتوان به نوسانات هورمونی نسبت داد. چون بدن انسان در شب تولید هورمونهای ضد التهابی را کاهش میدهد و همین موضوع ارتباط مستقیمیبا خارش و درنهایت ریزش مو دارد.
برای درمانکردن خارش سر باید چه اقداماتی انجام داد
درمان خارش سر در مواقعی که موضوع مربوط به شوره، تغییر دمای بدن، نوسانات هورمونی و آلرژی میشود، بسیار ساده خواهد بود.
اما توجه داشته باشید که فرقی نمیکند دلیل بهوجود آمدن این عارضه تا چه اندازه مهم و خطرناک است؛ چیزی که اهمیت دارد این است که روشهای خانگی و دارویی زیادی جهت مقابله با خارشهای پوست سر ارائه شده است که در ادامه با جزئیات بیشتری به آنها خواهیم پرداخت.
معرفی روشهای خانگی جهت درمان خارش سر
درصورتیکه خارشهایی که در ناحیه سر احساس میکنید شدید نیستند و بهصورت مداوم رخ نمیدهند، پیشنهاد میشود که از روشهای خانگی استفاده کنید. برای انجام این کار بهتر است تا از روغن درخت چای، روغن نارگیل، آب پیاز، سرکه سیب، آبلیمو و روغن کنجد کمک بگیرید.
همچنین لازم به ذکر است که تغییردادن شامپویی که استفاده میکنید، دنبالکردن یک رژیم غذایی سالم، تخلیه استرس و فشارهای عصبی و درنهایت ورزشکردن از جمله اقداماتی است که در بهبود خارش سر نقش مهمیایفا میکنند.
باید اضافه کنیم که در صورت مبتلاشدن به شپش سر، پیشنهاد ما این است که موهای خود را به روغن نارگیل، کنجد یا درخت چای آغشته کنید. زیرا انجام اینکار باعث میشود تا شپشها توانایی ایستادن در سطح پوست را نداشته باشند و سریعتر جدا شوند.
استفاده از چه شامپوهایی موجب درمانشدن خارش سر میشود؟
شامپوهایی نظیر زینک پیریتیون، اسید سالیسیلیک، کتوکونازول و سلنیوم موجب درمان خارش سر میشوند که در ادامه به معرفی و بررسی دقیقتر آنها خواهیم پرداخت.
با استفاده از شامپو زینک پیریتیون خارش سر را درمان کنید
کسانی که دچار شوره سر میشوند، بدن آنها 2 برابر بیشتر از بقیه هیستامین تولید میکند. باید بگوییم که استفاده از شامپوی زینک پیریتیون نه تنها موجب کاهش سطح هیستامین میشود، بلکه میزان مخمر موجود روی پوست سر را کاهش میدهد.
اسید سالیسیلیک چیست و چه نقشی در درمان خارش سر دارد
این شامپو را از برگهای سبز و پوست درخت بید تولید میکنند. ضدالتهاببودن، ضدباکتریبودن و لایهبرداری از بزرگترین ویژگیهای اسید سالیسیلیک است که موجب درمانشدن خارش پوست سر خواهد شد.
با میزان تاثیر شامپو کتوکونازول در درمانشدن خارش سر آشنا شوید
شامپو کتوکونازول بهعنوان یک داروی ضدقارچ نیز شناخته میشود. باید بگوییم که استفاده مداوم از آن حذف شورههای سر و لکههای پوستی را در پی دارد. اما توجه داشته باشید که تحت هیچ شرایطی از این شامپو روی زخمهای باز سر استفاده نکنید.
خواص سولفید سلنیوم در درمان خارش سر
سولفید سلنیوم به 2 صورت شامپو و لوسیون تولید و به بازار عرضه میشود. این ماده نوعی ضدعفونیکننده است که سرعت رشد مخمر در سر را کاهش میدهد. هر چند قبول داریم که مقدار مصرف آن روی برچسبی که دارد نوشته شده است، اما توصیه میکنیم بدون تجویز پزشک نسبت به استفاده از آن اقدامینکنید.
آیا قرص و دارویی جهت درمانکردن خارش سر وجود دارد؟
طبق صحبتهای دکتر پوست کرمان قرصهایی وجود دارند که تحت عنوان هیدروکسی زینها شناخته میشوند. مصرف این قرصها تاثیر زیادی در کاهش میزان هیستامین بدن و درنهایت حساسیت و خارش پوست سر دارد.
همچنین باید اضافه کرد که دیفن هیدرامین دومین دارویی است که برای درمان آلرژیهای ناشی از شامپوها و محصولات مراقبتی مورد استفاده قرار میگیرد.
درمان خارش سر موضوعی است که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. زیرا همه افراد در طول زندگی خود به این عارضه دچار میشوند و گاهی تاثیرات آن بهحدی زیاد است که فرد نمیتواند خواب راحتی داشته باشد و مدام با ریزش مو درگیر میشود.
به همین دلیل باید گفت که برای درمانکردن این عارضه روشهای خانگی و دارویی زیادی وجود دارد که استفاده از روغن نارگیل و کنجد، همچنین مصرف قرصهای ضدحساسیت از طرفداران بیشتری برخوردار است.
البته باید اشاره کنیم که برخی شامپوها وجود دارند که خواص آنها در ضدعفونیکردن، ضدباکتریبودن و کاهش هیستامین خلاصه میشود. استفاده از آنها نیز تاثیر زیادی در بهبود شرایط خارش سر دارد.